El debat sobre la Constitució europea s'anima
Recordareu el meu entusiasme quan us explicava com havia anat l’acte d’inici de campanya amb Bertrand Delanoë (Alcalde de París), Walter Momper (President del Parlament de Berlín) i Pasqual Maragall. Si dijous a mitjanit estava encantat, no sé com m’hauré de fer per descriure l’acte de presentació del llibre d’Antoni Castells. Feia temps que no assistia a un festival europeista tan ple de contingut com carregat d’esperança. Ja abans de començar vaig tenir l’alegria de veure assegut a primera fila Joan Rigol (ex-President del Parlament), després d’haver saludat Miquel Roca que comentava la seva presència a un acte de difusió de la Constitució europea a Saragossa, on havia coincidit, entre d’altres, amb Luis López Guerra, Francisco Rubio Llorente, Alfonso Guerra i Juan
Iglesia y Europa
JOSÉ ANTICH - Director de LA VANGUARDIA - 06/02/2005
No ha podido ser más desacertado el pronunciamiento de la Conferencia Episcopal sobre la Constitución europea y el referéndum que se llevará a cabo el día 20. La gélida actitud de los obispos haciendo guiños a la abstención se asemeja más a un cierto desquite por actitudes gubernamentales en otras cuestiones que a una postura ante el propio tratado en sí. Y por eso me parece un error, ya que engorda la imagen de una Conferencia Episcopal instalada en el no a todo cuando una cosa es oponerse a decisiones políticas de su magisterio y otra muy distinta es querer jugar a partido político. Pero en cualquier caso no se puede negar que el pronunciamiento ha servido para acercar algo a los ciudadanos una campaña que les coge muy distantes y sobre cuya participación en las urnas existe un gran desconcierto. El apoyo de los dos principales partidos en España (PSOE y PP) y de tres grandes formaciones en Catalunya (PSC, CiU y PP) y de partidos líderes en sus comunidades autónomas como PNV en el País Vasco y Coalición Canaria en aquellas islas compite con la frialdad europea, con el sí en público pero combinado con las ganas de castigar al Gobierno y con un poso de sectores que ven en Europa una pérdida de identidad mientras otros creen que no se reconoce bastante la suya. Por eso la Iglesia habría tenido que ser más prudente.
Els arguments del no han trobat fins ara una resposta contundent.
- Quan diuen que la Constitució no es prou democràtica els convidem a llegir la resolució del Parlament europeu.
- Quan diuen que la Constitució no es prou europeista els convidem a llegir la declaració del Consell Català del Moviment Europeu.
- Quan diuen que la Constitució no és prou social els convidem a llegir la resolució de la Confederació Europea dels Sindicats.
- Quan diuen que la Constitució no és prou ecologista els convidem a llegir la moció adoptada pels Verds al Parlament europeu.
- Quan ens diuen que la Constitució no recull prou les aspiracions de les nacions sense Estat els convidem a llegir la declaració de la Conferència de Presidents de Regions amb Poder Legislatiu o la declaració de la Conferència de Presidents d’Assemblees Legislatives Regionals Europees.
- Quan ens diuen que la Constitució no té el recolzament de la societat civil catalana, els convidem a llegir la resolució del Cercle d’Economia o el Manifest ciutadà que porta el títol “La Constitució europea com a referent d’una Europa unida i democràtica”.
- Quan ens diuen que la Constitució no és prou d’esquerres, els convidem a llegir el text col·lectiu del Consell Editorial de la revista Iniciativa Socialista. Per cert, si us interessa saber qui són podeu visitar el seu web.
I és que realment, les raons del SÍ són moltes. Podeu trobar-les clicant aquí.
Aquesta setmana voldria destacar les raons oferides per Àngel Pes i Darío Valcárcel.
www.elperiodico.com/info/suplementos/europa/cat/index_01.asp
www.europa2005.net
www.elpais.es/comunes/2005/constitucion_europea/index.html
<< Inici