Hores decisives
Quan escric avui aquestes ratlles, experimento la mateixa sensació que els dies previs al Pacte del Tinell: no puc dir tot el que sé, no sé si el que puc dir té prou interès, i sé que hi ha coses importants que desconec. Però com no vull posar-me solemne, començo per agrair Pilar Rahola que publica un article desmesuradament elogiós envers la meva persona, enaltint el paper dels “fontaners útils”.
La setmana acaba amb la publicació de la carta oberta als ciutadans i ciutadanes de Catalunya del Molt Honorable President de la Generalitat. Lectura imprescindible que demostra fins a quin punt el President està fent de President de tots, maldant perquè hi hagi Estatut. Ara toca que els partits i grups parlamentaris segueixin el camí marcat pel President. El PSC està disposat a fer-ho.
Per cert, la carta oberta del President demostra també fins a quin punt arriba la maldat dels que volen obrir una (inexistent) escletxa entre Pasqual Maragall i el PSC, quan diu “Com a president, podeu tenir la seguretat que vetllaré per evitar que ningú no pugui perjudicar la legítima ambició de Catalunya i el somni de 100 anys de catalanisme forçant fórmules que situïn les propostes catalanes més enllà d'una interpretació certament avançada de la Constitució com la que Catalunya està en condicions de formular”. Una afirmació que subscriu José Montilla quan afirma que el PSC no acceptarà la proposta de concert econòmic formulada per CiU per ser “inconstitucional, insolidària i inviable”.
Trobo bastants punts de connexió entre la posició del President i la defensa del gradualisme polític que fa Josep-Maria Terricabras en l’article “Acabar bé és cosa de tots”. Certament és cosa de tots, però ja dos diaris han fet sengles editorials apuntant a l’enorme responsabilitat de CiU en la creació d’un escenari que impedeixi l’aprovació de l’Estatut. Podeu comprovar-ho llegint l’editorial de El País del dia 20 de setembre i l’editorial de El Periódico de Catalunya del dia 23 de setembre.
Per cert, el diari La Vanguardia assegura en la seva informació d’avui que el PSC no hauria acceptat un pretès pacte entre Zapatero, Mas i Maragall per incorporar a l’Estatut el model de concert econòmic defensat per CiU a canvi del sí d’Artur Mas a l’Estatut i del seu compromís a acceptar que el Congrés dels Diputats el retallés de forma significativa. No deixa de sorprendre que aquest plantejament coincideixi amb notícies publicades ahir dissabte per diaris tant diferents com El Mundo i El Punt. He rebut avui trucades indignades que entenien que l’enfocament de les informacions de La Vanguardia sols podia tenir com a objectiu perjudicar el PSC. Però jo no crec que sigui així. Si la notícia fos certa, no crec que Zapatero quedés bé cedint a una reivindicació inconstitucional. Si la notícia fos certa no crec que Maragall quedés bé acceptant una proposta que el seu partit rebutja. Si la notícia fos certa no crec que Artur Mas quedés bé practicant un patriotisme de fireta que consistiria en dir “deixeu-me organitzar un espectacle piromusical a Barcelona i a canvi jo us deixo retallar el que calgui a Madrid”. De fet, si la notícia fos certa, sols quedaria bé el PSC que s’hauria negat a escenificar un guió teatral per enganyar els ciutadans. En tot cas, aquesta informació pot limitar encara més l’escàs marge de maniobra dels partits per arribar a un acord. Potser per animar-nos a tots plegats, La Vanguardia publica avui un interessant article de la prestigiosa astròloga Guiomar Eguillor sobre les perspectives astrològiques de l’acord.
Recomanació d’enllaços d’interès realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.
Guia de recursos de ElPaís.es
http://www.elpais.es/guiaderecursos/index.html
En la línia de trobar aquelles pàgines que ens puguin ser útils a l’hora de buscar informació i recursos a la xarxa, us recomano aquesta completa guia de ElPais.es. Des d’allà podreu accedir a un ampli ventall de eines. La Guia us ofereix recursos generals i temàtics, on trobareu, per exemple, enllaços directes a diccionaris (classificats segons si són d’idiomes, de sinònims i acrònims o temàtics), enciclopèdies, biografies, atles i mapes, etc. És una gran eina.
<< Inici