ZP en el Consell Nacional del PSC
La sessió del Consell Nacional del PSC celebrada avui ha acollit un invitat d’excepció: el Secretari General del PSOE i President del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. És la primera vegada en la història del PSC que s’ha donat aquesta circumstància i és que l’ocasió s’ho valia: es tractava de valorar l’acord sobre l’Estatut i teníem l’oportunitat d’agrair Zapatero el compliment de la seva promesa davant la ferotge campanya del PP. En la seva intervenció Zapatero ha posat de relleu el fet incontestable que el PSC és avui el vèrtex de la política catalana i que és la força més integradora Catalunya endins i Catalunya enfora. Zapatero ha tingut paraules molt dures sobre l’actual direcció del PP: “Quien enfrenta territorios no tiene ni ideas ni futuro” i ha convidat tots els partits catalans a sumar-se a l’acord i fer pinya en favor de l’Estatut. Fins i tot s’ha adreçat al Partit Popular de Catalunya dient: “¿Van a decirles a los catalanes que voten en contra de que Cataluña tenga un nivel de inversiones similar a su contribución al PIB español?”. En el decurs d’aquesta sessió del Consell Nacional també s’han produït importants intervencions de José Montilla i de Pasqual Maragall.
En la seva intervenció Zapatero s’ha mostrat molt crític amb la petició de signatures del PP dient que els espanyols ja vàrem contestar afirmativament la pregunta que fan en votar la Constitució. Sobre el “tejerèndum” podeu llegir també l’article de Miquel Roca publicat a La Vanguardia, l’article que em va publicar ABC, i l’editorial de El Correo de Andalucía al respecte.
Divendres vaig presentar la primera fase de la campanya explicativa del PSC. Aquí trobareu el fulletó en català, el fulletó en castellà, l’octaveta en català i castellà, en xinès i en àrab. La roda de premsa va servir també per explicar l’elevat grau de coincidència entre l’acord sobre finançament que recollirà l’Estatut i allò que es preveia al Pacte del Tinell sobre finançament; aquí trobareu la taula comparativa. Antoni Castells es va referir extensament a aquesta qüestió en una entrevista publicada al diari El País. És també recomanable llegir el treball de Francesc Amat sobre el tema a partir de l’encàrrec que li va fer la Fundació Rafael Campalans. Per cert, Francesc Amat també té una bitàcola a Internet.
Per conèixer la visió del PSC sobre el moment polític actual és imprescindible llegir l’entrevista de José Zaragoza publicada ahir a La Vanguardia. Espero que ben aviat se li reconegui no sols una imprescindible funció d’impuls organitzatiu i electoral del partit, sinó una visió estratègica que contribueix decisivament a definir les línies d’actuació del PSC. També trobareu elements de reflexió en l’entrevista que em va fer Cristina Palomar pel diari AVUI i que va ser publicada dissabte, així com en la transcripció del xat que vaig mantenir dimecres a través de DiarioCrítico.com
Comentari especial mereix l’entrevista a Alfredo Pérez Rubalcaba que publica avui el diari El País i en la que analitza les negociacions sobre l’Estatut. Aprofito per fer un reconeixement especial a l’Alfredo i a Fran Caamaño sense els quals molt probablement l’Estatut hagués mort abans de néixer. Per cert, demà a les 17h. es constitueix als Congrés dels Diputats la Comissió que ha de fer el dictamen sobre el projecte del nou Estatut. No crec que sigui agosarat predir que serà un escenari de confrontació entre dues posicions ben clares: els que defensem l’acord que farà possible l’aprovació de l’Estatut i el PP que s’hi oposarà aferrissadament. Espero que ERC acabarà fent costat a l’acord, fruit en part també dels seus esforços.
No us hauríeu de perdre el text de la conferència pronunciada pel President de la Generalitat a Galícia, l’article d’Antoni Puigverd, la reflexió més de fons de Rafael Jorba sobre el nou paradigma del catalanisme en el segle XXI, continguda en la intervenció que va fer en el marc de la commemoració de 1906 (any en el que entre d’altres coses es va publicar el llibre La nacionalitat catalana, d’Enric Prat de la Riba) organitzada per l’Ateneu Barcelonès, o la reflexió de Salvador Giner sobre el nacionalisme (aquí la trobareu en versió castellana).
Per no oblidar que fora de l’Estatut també hi ha vida em permeto recomanar-vos el darrer número del butlletí Criteris, editat pel Grup de Diputats i Senadors del PSC, dedicat al balanç de la política econòmica del govern socialista, i l’article de Manuel Castells sobre el controvertit debat sobre la regulació de la prostitució.
Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.
S’ha posat en marxa la pàgina web de TRASVERSALES, un projecte editorial que té el seu origen en la revista Iniciativa Socialista (1989-2005), de la qual el web històric continua actiu. Trasversales es defineix com “una revista d’opinió activista i reflexiva, rebel, pacíficament combatent, oberta a totes les dimensions de l’activitat humana, en els àmbits polític, social i cultural.” A la pàgina de Trasversales, també trobareu l’índex de la revista en paper que acaba de publicar el seu primer número i que, entre altres continguts, inclou una referència al llibre La derecha furiosa, prologat per Rosa Regàs; un seguit d’articles que reflexionen sobre l’Estatut, com el de la Manuela de Madre (Retos inmediatos para los progresistas en España) o el de Luis M. Sáenz, un dels editors, (Un buen punto de partida). Aquí podeu consultar més informació sobre la revista en paper i la seva subscripció.
Us recomano especialment l’espai dedicat als enllaços d’interès, on es fa una àmplia selecció de recursos classificats sota dos grans blocs: La selección del mes i Categorías. En aquest darrer grup hi ha nombroses referències: Fundaciones y archivos documentales; Movimientos ciudadanos y espacios críticos; Publicaciones en la red; Derechos Humanos; Ciberactivismo y recursos informáticos; Las artes; Ecología; Personales/Blogs; Europa central y oriental, ...
Trasversales tracta una gran varietat de temes als quals podeu accedir directament a través d’un buscador temàtic, o per autor, i edita un butlletí electrònic amb el nom de Rebelión en la Granja, on facilita informació diversa, avisos, notícies d’actualitat, etc. Per rebre’l, només cal que envieu un correu electrònic a rebeliongranja@trasversales.net.
<< Inici