diumenge, juliol 16, 2006

Montilla sorprendrà!

Avui escric aquesta entrada del Diari des de l’hospital. La Placi, la meva tata, la senyora que va entrar a casa quan jo tenia un any perquè la meva mare pogués seguir treballant, està ingressada a l’Hospital general de l’Hospitalet. Fa, doncs, 45 anys que viu a casa amb nosaltres. Ella en té 92, i un cor i uns pulmons que, ja cansats, s’estan apagant. Ben cuidada, rodejada dels Iceta Llorens i de la seva família, se n’està anant com diu el seu propi nom, plàcidament. Normalment el meu diari sols conté comentaris de tipus polític, però avui no sabria escriure res sense haver-vos parlat abans de la Placi.

Avui voldria traslladar també les emocions i els sentiments de la important jornada d’ahir, quan a Tarragona el Consell Nacional del PSC va designar José Montilla com a candidat socialista a la Presidència de la Generalitat a través d’una votació secreta que va donar el següent resultat: 331 vots a favor, 5 en blanc i 1 en contra. En el decurs de la sessió del Consell Nacional es van produir diverses intervencions, totes elles favorables a la proposta realitzada per la Comissió Executiva del partit. Tot seguit es va celebrar un acte públic en el que es van produir les intervencions de Pasqual Maragall i José Montilla, després d’haver-se projectat un petit vídeo biogràfic del nou candidat i presidits pel cartell que reprodueixo aquí sota.



Les intervencions de Maragall i de Montilla van ser excepcionals, tant pel seu contingut concret com per l’emoció que transmetien. Montilla va seguir els consells dels que li diuen que sigui ell mateix i que, al mateix temps, sorprengui. Ahir ho va aconseguir. Espero que ben aviat podrem disposar del seu web com a candidat, aquí trobareu la seva intervenció i el vídeo de presentació. Pel que fa al text us haureu de conformar amb uns extractes del seu discurs, que no són els que més van aixecar l’entusiasme de les més de 1500 persones que el varem escoltar, ja que Montilla va introduir en el discurs previst elements de gran càrrega política i emotiva que van arribar al cap i al cor dels que compartíem aquest moment històric en la vida del socialisme català.

Podeu llegir també l’entrevista a José Montilla publicada ahir mateix pel diari El País, així com articles de suport publicats per José Luis López Bulla (podeu visitar el seu bloc), Juan-José López Burniol, Jordi García Soler, Xavier Muñoz i Miquel Giménez.

Pel seu interès, no us podeu perdre la intervenció del President Maragall en el darrer Ple del Parlament, en la que va fer un balanç polític i institucional d’aquesta legislatura.

Precisament en aquest Ple, i a causa de l’absència d’alguns diputats de CiU i ERC, no es va aprovar l’apartat d’una moció parlamentària que pretenia excloure els escriptors catalans en llengua castellana de la Fira de Frankfurt del 2007. Podeu llegir un article de Daniel Fernández sobre aquesta qüestió publicat recentment a El Periódico de Catalunya (aquí el trobareu en versió castellana).

Avui cal llegir amb atenció l’enquesta sobre política espanyola publicada a La Vanguardia. Les dades són molt esperançadores: el PSOE obtindria avui el 44,4% dels vots (de 169 a 173 escons; 164 el 2004) i el PP el 36,8% (de 142 a 145 escons; 148 el 2004). El 63% dels espanyols es mostren d’acord amb la política de Zapatero en relació al procés de pau al País Basc. Com sempre, cal llegir amb atenció l’anàlisi de Julián Santamaría, director de l’estudi.

Per últim, us convido a veure un petit divertimento que vaig fabricar amb l’ajut de David Pérez per tal de promoure la candidatura de José Montilla. És un petit treball que porta com a lema: Fem Montilla President! S’admeten crítiques però, sobretot, s’accepten suggeriments, propostes, materials, suports,...



ZW núm. 48 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.civicminded.corante.com/

Civic Minded és un dels blocs que aglutina la companyia Corante. Aquesta és la primera companyia de blocs del món que compta amb una comunitat de més de 450.000 lectors mensuals. Es un dels principals serveis de notícies sobre la bloguesfera consultat per empresaris, alts executius, proveïdors, pensadors i creadors d’opinió del sector.

En concret, Corante Blocs examina, a través dels ulls d’observadors destacats, analistes i pensadors, els temes crítics i els “memes” en tecnologia, negocis, llei, ciència i cultura. En el bloc temàtic Llei i Política destaca l’espai Civic Minded. Aquesta pàgina es defineix com la guia sobre l’impacte polític d’Internet. Es dirigeix a col·lectius de ciutadans que reflexionen sobre cóm replantejar la cultura democràtica, cóm fer campanyes i organitzar-se online, intentant donar resposta a les grans qüestions, facilitant continguts de qualitat i innovadors de la mà de diferents experts. Les entrades o posts estan endreçats per ordre cronològic i també per categories, on destaquen els temes vinculats a e-campanyes, Internet o e-govern, entre altres. Hi ha una categoria específica dedicada al “Hacktivisme” on es pot descarregar el llibre d’Alexandra Samuel: Hacktivism and the Future of Political Participation. El llibre està estructurat en sis capítols que es poden baixar independentment. Us recomano el capítol 5 sobre Hacktivisme i el futur del discurs democràtic.

Per acabar, comentar-vos que, en les properes setmanes, faré un seguiment del desenvolupament de la campanya política nordamericana, amb una especial atenció a la possible candidata demòcrata, la senadora Hillary Clinton, el seu cap de campanya, John Podesta, i la seva estratègia política online, en un context on les bases demòcrates són cada cop més autònomes i s’associen en xarxa, augmentant així el seu potencial activista.