diumenge, 30 / desembre / 2007

Per un magnífic 2008!

Com aquesta serà la darrera edició del meu diari en el 2007 vull començar per felicitar-vos l'any nou. Que el 2008 sigui magnífic per a tothom!



Aprofito per saludar també el nou lloc web de la UGT de Catalunya que incorpora moltes novetats i eines de participació.

La notícia política més destacada de la setmana ha estat la presentació del balanç de la legislatura per part del president José Luis Rodríguez Zapatero. Podeu llegir la transcripció de la llarga roda de premsa del President així com un comentari al respecte de Joan Tapia a El Periódico de Catalunya.

No hi ha dubte que el balanç de la legislatura que acaba és magnífic: la retirada d'Iraq (no em puc estar de recomanar-vos la lectura d'Ernesto Ekáizer publicada avui mateix a El País sobre la conversa Bush-Aznar al ranxo de Crawford), una sòlida gestió econòmica, el reconeixement de més drets i llibertats i l'ampliació de les polítiques socials. Sols cal recordar que s'han creat tres milions de llocs de treball, que un milió i mig de treballadors han passat de tenir una ocupació precària a una ocupació estable, que un milió dues-centes mil persones es beneficiaran de la Llei de la Dependència, que tres milions de persones es beneficiaran de l'Estatut del Treballador Autònom, que el salari mínim interprofessional ha arribat als 600 euros (en 4 anys s'ha apujat més que en els 8 anteriors), que la despesa en educació ha crescut un 122%, que la despesa en recerca ha crescut un 260%, que la inversió en habitatge protegit ha crescut un 60% cada any, que la inversió en infraestructures ha estat de 42.500 milions d'euros, que l'increment de les pensions mínimes ha estat el triple que en la legislatura anterior o el reconeixement del dret al matrimoni de les persones homosexuals.

També podem fer un balanç molt positiu pel que fa a l'autogovern de Catalunya: l'aprovació del nou Estatut que suposa la màxima cota d'autogovern assolida pel nostre país des de 1714, l'acord per incrementar de forma significativa la inversió pública de l'Estat a Catalunya (34.000 milions d'euros en set anys), el reconeixement de la llengua catalana a Europa, el retorn a la ciutat de Barcelona del castell de Montjuïc, l'aprovació de la Carta Municipal de Barcelona, el trasllat a Barcelona de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (primer organisme regulador estatal no ubicat a Madrid), l'inici per llei del procés de retorn dels "papers de Salamanca", el reconeixement del domini d'Internet puntCAT, etc.

El molt que s'ha aconseguit no vol dir que la tasca estigui acabada. En la propera legislatura cal desenvolupar plenament el nou Estatut (assolint entre d'altres el traspàs de la gestió del servei de rodalies i esdevenint decisius en la gestió de l'aeroport de Barcelona) i pactar un nou sistema de finançament autonòmic solidari que no penalitzi les comunitats més dinàmiques i emprenedores. Per assolir aquests reptes necessitem una nova derrota del PP a les properes eleccions generals, un nou govern presidit per Zapatero i un reforçament de les posicions federalistes en el si de l'esquerra espanyola.

Precisament l'altre dia vaig en una entrevista que em va fer Antoni Bassas que encara hi ha molt camí a recórrer entre l'Espanya plural de Zapatero i l'Espanya federal que defensa el PSC. Una cosa tan òbvia va aixecar molta polseguera. Però també és obvi que aquest camí l'hem de fer amb el PSOE. Amb qui sinó?

Sobre la propera campanya electoral podeu trobar interessant l'article de Gonzalo López Alba publicat avui mateix a Público i les reflexions de Yolanda González a aquest mateix diari sobre la llei electoral espanyola.

Sobre qüestions de política catalana us suggereixo la lectura d'un article de Josep Maria Ruiz Simón que ens recorda la importància que han tingut històricament els ferrocarrils pel desenvolupament català, una interessant reflexió de Manel Balcells sobre la importància de la recerca i les possibilitats de Catalunya en aquest terreny, un article de Miguel Angel Aguilar sobre “Consejos y perfiles” i la reflexió de Joan Tapia que porta el títol de “Per què aguanta el PSC?”.

Sobre la situació política al País Basc podeu trobar interessant la reflexió de Luis Rodríguez Aizpeolea publicada avui mateix a El País i l'anàlisi de Mercedes García Arán sobre la sentència sobre el cas EKIN/KAS publicada també avui mateix a Público.

Sobre el bisbe de Tenerife que diu que hi ha nens de 13 anys que el provoquen, sols puc dir que el problema està en el bisbe i no en els nens. Convindria que l'Església catòlica s'ho fes mirar.

Sobre l'any que acaba i també sobre l'any que comença us recomano especialment la lectura del treball publicat al Quadern d'El País, l'editorial de La Vanguardia, l'article de Jordi Hereu, la reflexió de Manuel Castells i l'anàlisi de Pascal Boniface.

La notícia internacional de la setmana ha estat l'assassinat de Benazir Bhutto, líder del Partit del Poble Pakistanès (partit membre de la Internacional Socialista). Benazir Bhutto era una peça clau en la restauració de la democràcia en el seu país i el seu assassinat augmenta de forma dramàtica la incertesa sobre el futur del Pakistán. En homenatge a una dona tan controvertida com coratjosa us recomano que llegiu el darrer article publicat per ella a La Vanguardia, precisament dies després d'haver patit un altre atemptat. Sobre la situació creada al Pakistán us convido a llegir els articles de Gilles Kepel, Mateo Madridejos, Rafael Ramos, Ahmed Rashid, Arif Rafiq, Carlos Nadal i Xavier Batalla, així com els editorials al respecte de La Vanguardia i El País.

L'acabament de l'any convida a reflexionar, a pensar sobre els problemes del present i els reptes del futur. És en aquest sentit que us convido a llegir els articles de Hans Küng sobre la globalització de l'ètica, d'Alejandro Bolaños sobre les polítiques socials, de Mònica Terribas sobre els reptes dels professionals de la comunicació i la informació, de Daniel Innerarity sobre la política postheroica, de Jaime Arias sobre la necessitat de recolzar les institucions, de Vicenç Navarro sobre la viabilitat del sistema de pensions, de María Antonia Iglesias sobre els polítics d'ahir i d'avui, d'Albert Branchadell i Ferran Requejo sobre la necessitat de defensar el plurilingüisme a Espanya, de Ferran Mascarell sobre política cultural, de Salvador Aguilar sobre les manifestacions de la dreta radical, de Josep Borrell sobre el Tractat de Lisboa, de Llàtzer Moix sobre la política a cops de foto practicada per Sarkozy, d'Eric Hobsbawm sobre els conflictes del segle XXI i de Jeremy Rifkin sobre la tercera revolució industrial basada en l'hidrògen i les xarxes intel·ligents interconnectades.

L'any 2008 serà l'any dels Joc Olímpics de Beijing. Ocasió immillorable per pensar en un futur en què la Xina i la Índia, i amb elles tot Àsia, estan cridades a jugar un paper d'excepció. Aquí sota hi trobareu una de les cinc mascotes dels Jocs.



Des de l'espai socialista i amb la mirada posada en l'11è Congrés del PSC, us recomano la lectura de dos documents imprescindibles. El primer, ja us el vaig recomanar fa temps, és el document de reflexió per incidir en el debat sobre la renovació del socialisme francès del corrent d'opinió fundat per Dominique Strauss-Kahn i l'altre és la versió castellana del Programa d'Hamburg aprovat recentment pel Partit Socialdemòcrata alemany.

Acabo aquí. Recordeu que fa quinze dies reclamava que es parlés del meu llibre? Doncs un lector del diari em reclama que parli del seu i així ho faig. es tracta del llibre de Joan Junyent “El gran silenci”. És un llibre sobre la cultura de la prevenció de riscos, no sols els riscos laborals, que també. Podeu trobar informació al respecte al seu lloc web. I aprofito per recomanar-vos que llegiu i regaleu un llibre -el darrer- d'Alex Masllorens que es titula “El poeta indecente”, és un llibre d'intriga al voltant de les figures d'Oscar Wilde i Toulouse-Lautrec, la recerca d'un retrat del primer pintat pel segon, amb la Resistència francesa i els nazis pel mig. Distracció i desconnexió assegurades. Ha tingut l'atenció de regalar-me'l i l'he llegit d'una sola tirada. Magnífic 2008 i bones lectures! Ah, i no m'espereu el dia de Reis!



“Perles” del programa Polònia emès el 27 de desembre, resum crític realitzat per Núria Iceta (podeu trobar-les totes aquí)

Els Pastorets, àdhuc!

Perles dels Pastorets, dedicades especialment al Cardenal Martínez Sistach, a qui li falta, com a mínim, sentit de l’humor.

Escena 1: El bosc tenebrós. Carotet [Carod] i Montilló [Montilla] estan perduts en un bosc on hi ronda el dimoni [Chávez]
Montilló: Vull tornar a casa!
Carotet: No et preocupis pas massa, que segur que trobem algú que ens porti a la plaça.
Montilló: A la de Sant Jaume?
Montilló: La mateixa.

Escena 2: Camí de Betlem, trobada amb els pastors (i una pastoreta, de molts bons colors). [Saura] [Chacón] [Llach]
Pastoret Saura: Si us heu perdut, ai làs, vigileu no us trobeu a Satanàs.
Pastoret Llach: Perquè veieu com n’és de ferotge, us cantaré una cançó que dura una hora de rellotge: “Satanàs ha dit que nooo.”
Pastoreta Chacón: Si voleu adorar el Messies busqueu-lo bé, però recordeu que els miracles els fa millor el PSC.

Escena 3: Primer encontre amb Satanàs.
Carotet: Què fas Montilló, que fot tanta pudor?
Satanàs: Perdonad si se sufre, pero por donde yo paso huele a a-sufre. Y donde Yor Bus va, todavía huele má. Decidme, imperialistas, por dónde vendrá el Mesías?

Satanàs comença la guerra, fent obrir la terra.

Carotet: Montilló, que estàs molt lluny? Aquí baix, no hi ha llum!
Montilló: Això de la llum que s’ha fos, ho porta el Ministre Clos.
Satanàs: No es cosa del gobierno, vais a quemar en el infierno!

Escena 4: L’Anunciació. L’àngel [Nadal] s’apareix a la Verge Maria [Acebes].
Àngel Nadal: Concebràs amb tes entranyes, i derrotarà tots els que tenen banyes. El concebràs sense conèixer home... en resumen, que tendrás un hijo sin conocer macho, o sea que te pierdes, lògicament, lo de pillar cacho.

Val a dir que la seva explicació del miracle, ple de subordinades, s’entén més que el dogma mateix, amb escreix.

Escena 5: L’infern [Terribas] [M. Pau] [Tura] al servei de Satanàs.
Satanàs: Coged a esos imperialistas, y los freímos, como dice esta revista (cameo del Descobrir cuina)

El cuiner Adrià ja té l’olla a punt.

Diablessa Terribas: Tu Carotet, ets bastant desastre
Diablessa Tura: així que et rostirem com un pollastre.
Diablessa M. Pau: Mare meva, Montilló, no estiguis trist, que et faran volta i volta però sortiràs al Tvist.

Montilló: Espereu que amb tot aquest fum, tinc a punt un estornut.
Carotet: Jesús!
Satanàs: Tapad la boca a ese hombre, para que no pronuncie ese nombre.

L’arcàngel ZP irromp a l’escena.

ZP: Alto ahí, insensatos! Por qué no te callas?

Carotet: On és l’àngel Zapatero, oh traïdor, com Carretero!

Escena 6: Josep [Rajoy] empeny la cadira de rodes d’una embarassadíssima Maria [Acebes]
Maria: Baja las revoluciones, que con tanto traqueteo, ya me vienen las contracciones.

La parella troba els pastors Saura i Llach.

Maria: Estoy hecha polvo, señores, me matan las contracciones.
Josep: De agarrados tenéis fama, pero nos dejaríais una cama?
Pastor Llach: És tan bonica la situació, que us cantaré una cançó.
Pastor Saura: Semblen cansats, jo diria, els fotem en una establia?

Escena 7: Carotet i Montilló, amb els pastors, encenen el foc amb les fotos del rei.
Apareix l’àngel Nadal i s’enrotlla tant “en el benentès que em vulgueu sentir, a les pauses podeu anar a fer pipí” que els pastorets piren. Només queda Llach, que veu l’oportunitat de cantar-li “Herodes, el neofatxa global”. Però l’escena acaba com els millors Asterix, amb Llach emmordassat com el bard de l’aldea gal·la.

Escena 8: Els 3 Reis [Duran] [Mas] [Rei negre] tan ben avinguts com els líders de CiU.
Montilló: Mira Carotet, els tres reis.
Carotet: Tres governants i un que dorm? Això em recorda al tripartit!
Montilló: Porteu cabòries al Messies?
Carotet: Seguim Mas i la seva estrella, i que en Duran es quedi fent la paella.

Escena 9: L’establia
Maria: Que contenta que estoy que el chaval sea un Sirera, podía haber sido un Xusep Piqué cualquiera.

Arriben els Reis, tard.

Mas: Seguíamos una estrella, però, de sobte, se ha apagado.
Josep: Será cosa de Fecsa-Endesa, alguna vez ha pasado.

Arriben els pastorets.

Montilló: Agenolleu-vos davant la Sagrada Família.
Carotet: La Sagrada Família és això? Doncs comencem a córrer, que diu un senyor que aviat s’ensorra.

Brrrrrrrrrbhousbcoubuucbvubvbrrrrrrrrrum!


NADALA FINAL: El Rabadà

http://www.youtube.com/watch?v=VV1L-PhYBUU

[Carotet] Déu n’hi do quin entrebanc
Déu n’hi do quin entrebanc
Segur que hi ha un esvoranc
Segur que hi ha un esvoranc
[Montilló] No n’hi ha per tant!

[Josep] Eso yo os lo puedo arreglar
Pero en marzo os toca votar
[Maria] Para que vuelvan los tiempos
de José María Aznar
[Montilló] Vete a cagar

[Rei Mas] Aquí estem els Convergents [Rei Duran] I Unió
[Rei Mas] estem els Convergents [Rei Duran] I Unió
Enfonsats en un forat
Enfonsats en un forat
[Montilló] T’has despeinat!

[ZP] Yo prometo que lo arreglaré
Yo prometo que lo arreglaré
Pero luego haced memoria
porque yo me olvidaré
[Montilló] I jo també

[Pellicer] Jo com sempre estic la mar de bé
Jo com sempre estic la mar de bé
Cap al 2008 m’informen
que continuarà el merder
[Montilló] Ui quin tupè!

[Chavez] A mi nadie me manda callar
Ni Juan Carlos ni Marichalar
[Terribas+M.Pau+Tura] No te metas en jardines
que la cosa no està bé
[Terribas] I per què?

[Adrià] Un plat nou vull inventar
I un parell d’estrelles guanyar
Vols venir tu a remenar?
Vols venir tu a remenar?
[Montilla] Quin fàstic que fa!

[Pastoret Saura] Mira, Llach, quina cançó
Ara ens vols tocar el crustó?
[Pastoret Llach] No ho diràs pas de debò
[Pastoret Saura] Jo t’ho dic de debò
[Montilló] No cantis no!

[Tots] Què ens espera l’any vinent
Vagi bé o malament
Al Polònia hi falta gent
[Montilló] Però amb el degut respecte institucional que sinó m’enfado...

[Àngel Nadal] Que Jesús ha nascut
I en una establia hi ha el minyó.
S’ha acabat, lògicament l’Anunciació.
Hola? Hi ha algú per aquí? ? ?
Ja surt el Koniec?



ZW núm. 110 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.dialogue2008.eu

2008 serà un any decisiu en molts àmbits. Se celebra l’Any Europeu del Diàleg Intercultural impulsat per la Comissió Europea, amb el lema “Junts en la diversitat”. Una oportunitat per a la reflexió i el treball en la millora del diàleg i les relacions interculturals, com a via per abordar un dels reptes més importants que dibuixa la diversitat cultural i religiosa a Europa. A la pàgina, s’ofereix tota la informació bàsica respecte l’any i les eines de comunicació que permeten il·lustrar les diferents iniciatives que es desenvolupin.

2008 serà l’Any Internacional del Sanejament, l’Any Internacional del Planeta Terra i l'Any Internacional de les Llengües. Tot això a iniciativa de l’Assemblea General de Nacions Unides. I, encara que resulti sorprenent, també serà l'Any Internacional de la Patata, aliment bàsic arreu del món que representa qüestions tan importants com l’agricultura i els recursos naturals, la malnutrició o la pobresa. A països com l’Argentina, el seu preu desorbitat reflecteix el fort increment del cost de la vida. Més informació a l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya.

Es commemorarà el 60 Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Tot això, sense oblidar el seguiment dels avenços en els Objectius del Mil·lenni amb els quals s’ha compromès tots els Estats membres de la Unió Europea. El passat 19 de desembre el Parlament de Catalunya signava el primer Pacte d’Estat contra la Pobresa de la història d’Espanya, un document promogut per la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament (CONGDE) que compromet les administracions nacionals, autonòmiques i locals en la lluita pels Objectius.

A nivell internacional, Nacions Unides, Google i Cisco han impulsat una eina web 2.0 amb l’objectiu d’apropar gràficament la lluita contra la pobresa mundial als ciutadans: MDG Monitor. Permet seguir el procés en l’assoliment dels diferents objectius en diverses categories i a quasi tots els països del món.

ZV (Zona Vídeo). Marcianos TV, televisió 2.0 amb càmeres en directe que transmeten tots els dimecres a les 20:30h des de Madrid. En el seu blog podreu veure l’últim vídeo que té com a convidat a Enrique Dans.

diumenge, 23 / desembre / 2007

Bones notícies

Vull començar dient que s'ha començat a parlar del meu llibre! Ho ha fet Raimon Obiols al seu bloc i jo mateix a una entrevista de Joan Tapia a El Periódico. També ho vaig fer dimecres a l'espai La Nit al Dia que condueix Mònica Terribas (podeu veure'n un fragment a YouTube).

Tampoc no puc deixar de dir que la Loteria de Nadal ha beneficiat molts catalans!

Però aquestes no són les úniques bones notícies de les que us volia parlar. S'han aprovat els Pressupostos de la Generalitat per al 2008 i també els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2008, perquè el Congrés dels Diputats ha aixecat el “veto” del Senat proposat per CiU i que va comptar amb el suport del PP i d'ERC. Sobre aquest darrer aspecte podeu llegir l'article de José Zaragoza a El Punt.

I encara una quarta bona notícia: el baròmetre d'opinió del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat. Podeu consultar-lo íntegrament aquí. Podeu també llegir les informacions al respecte d'El País i de Manel Manchón a El Periódico. Veieu a YouTube un fragment de la presentació que en va fer Gabriel Colomé, director del CEO, a La nit al dia. Resumint-lo en forma breu podríem assenyalar que la imatge de la política es recupera (la valoració general dels polítics aprova, després dels dos darrers baròmetres en que suspenia, que el PSC està ben situat de cara a les properes eleccions generals (un 37,3% d'intenció directa de vot, amb CiU a 25 punts per darrera i el PP 32 punts per darrera) i que el PSC també incrementa la seva intenció de vot de cara a unes futures eleccions al Parlament de Catalunya. Els tres problemes que més preocupen a la ciutadania són: infraestructures, habitatge i immigració. I el PSC apareix com el partit més capaç de resoldre'ls.

Tot i que ha anat baixant el to, ha seguit la polèmica aixecada per l'entrevista de Joan Ferran a El Periódico de fa vint dies. Podeu llegir al respecte un article de Josep Ramoneda que insisteix a no confondre nacional amb nacionalista i un article de Joan Ferran publicat ahir a El País. Per acabar amb la polèmica no em puc estar de reproduir una pregunta i una resposta de Jaume Sobrequés en l'entrevista que li dedica la revista El Triangle d'aquesta setmana. Pregunta Pep Martí d'El Triangle: “Comparteix les declaracions de Joan Ferran sobre una crosta nacionalista als mitjans públics catalans?”. Resposta de Jaume Sobrequés: “Radicalment, no. És més he tingut una grata sorpresa de veure com TV3 ha mantingut una línia nacionalista. I he de fer un elogi dels partits del Govern, que han respectat la línia general de TV3 i de Catalunya Ràdio, que continuen estant al servei d'una Catalunya sobiranista”.

Sobre el tema de la designació dels membres del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals m'haureu de permetre que m'abstingui de comentar-ho perquè, junt amb altres, intento trobar una sortida a l'actual impasse i és més prudent per poder-ho fer que no em pronunciï en aquests moments. Ho sento!

Però potser val la pena que aprofundim en el debat sobre la situació real de Catalunya i també sobre les perspectives de l'Espanya plural. En aquest sentit, he trobat altament interessants l'Informe anual de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (presidida per Miquel Roca), l'article de Jordi Sánchez “Annus horibilis Cataluniae”, dos articles de Suso de Toro (“Razón y sinrazón de Cataluña” y “La pecera y el 'desapego'”) i l'article de Ramón Jáuregui “La España plural”.

No han faltat tampoc aquesta setmana apel·lacions en defensa de la política i d'una bona política. En aquest sentit us recomano els articles de Francesc Marc Alvaro, que demana als líders que tinguin un relat, Rafael Pradas, que reivindica la política, i Antonio Papell, que se suma a Lakoff en la demanda de l'existència de projectes polítics clarament diferenciats, així com l'admonició de Gemma Lienas exigint respecte envers el president Montilla i les crítiques de Carles Bonet i Antoni Segura a determinats plantejaments de CiU.

Aquesta setmana s'ha conegut també la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut valencià. És una Sentència important, que caldrà estudiar en profunditat, ja que assenyala la posició actual del TC sobre temes molt sensibles que estan també presents en els diferents recursos d'inconstitucionalitat presentats contra l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Aquesta Sentència ha comptat amb el suport de 7 magistrats mentre 5 s'hi han mostrat contraris. Aquest precari equilibri del Tribunal està afectant molt la tramitació dels recursos contra l'Estatut català. Podeu llegir al respecte els articles de Josep Maria Brunet a La Vanguardia i de Julio M. Lázaro a El País. També us recomano la lectura de l'article de Javier Pérez Royo que torna a defensar la seva tesi segons la qual el control de constitucionalitat dels Estatuts d'Autonomia no té base constitucional. Tampoc no us hauríeu de perdre l'article publicat pel director del diari El País, Javier Moreno, que es pregunta quina és la responsabilitat de Mariano Rajoy en l'intent del PP d'assaltar el Tribunal Constitucional.

Les bones notícies són també algunes notícies econòmiques. En un editorial del diari El País es subratlla el fet que Espanya ha superat per primer cop a Itàlia en termes de Producte Interior Brut. Us recomano també la lectura de l'article d'Emilio Ontiveros en el que es subratlla la importància del capital humà per assegurar la prosperitat econòmica i social i l'article de Joaquín Estefanía sobre el pensament econòmic del president Zapatero.

Pel seu interès us recomano la lectura de l'entrevista-comiat de Manuel Marín com a President del Congrés a les pàgines d'El País.

Tampoc no us podeu perdre el dossier preparat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya sobre la monumental operació de desinformació al voltant de l'11-M protagonitzada per determinats mitjans de comunicació. Al lloc web del Col·legi podeu acedir a tot el material. Com a tast podeu llegir la informació tal com la recull el diari El País.

I per desgràcia acabo amb una notícia trista. Ho sabíem ja molts però és ja del domini públic que un altre important dirigent polític socialista i d'esquerres pateix la malaltia d'Alzheimer. En aquest cas és Jordi Solé Tura, protagonista del documental “Bucarest”, en el que el seu fill Albert reconstrueix la memòria del seu pare, una vida dedicada al combat per la democràcia i els ideals de l'esquerra. En Jordi, com en Pasqual, ens tenen al seu costat en el combat contra una malaltia especialment cruel.



“Perles” del programa Polònia emès el 20 de desembre, resum crític realitzat per Núria Iceta (podeu trobar-les totes aquí)

LES PERLES (per ordre d’aparició)
- Montilla entre reixes: "Catalanes, catalanus. Sóc aquí perquè em van detenir per anar a més de 80 per l’autovia de Castelldefels. He tingut sort, perquè no estic a la comissaria de les Corts... Avui acomiadem el 2007 amb ulls a les llàgrimes, i és moment de fer Oh, balancé, balancé. No tot ha estat negatiu, hem après paraules noves, com esvoranc o kubotan.... Toniiiiiii, saqueu-me d’aquí."

- Els mossos fan cagar el tió perquè Saura vol crear bon rollu i demostrar que quan volen poden “fer cagar”.... “Disculpi les molèsties, seria tan amable de defecar?”. Però res, aquí fins que no hi ha cop de bastó (i uns quants), el tió no caga.

- Poooobres Reis Mags, només han rebut dues cartes perquè el Pare Noel s’està emportant tot el negoci. La solució? Vestir-los de Pare Noel... ah, i emmordassar el Pare Noel de veritat.

EL MILLOR
- Un petit oblit a la Moncloa.... ningú ha desconvocat la inauguració de l’AVE. Coets i confetti ja estan preparats a l’aeroport del Prat així que, per què no aprofitar-ho? El trio ZP-De la Vega-Chacón decideix reinaugurar l’Estadi Olímpic. I amb tota la parafernàlia: Constantino Romero, fanfàrria, atletes i .... pebeter. Aquest cop no serà Rebollo qui l’encengui sinó.... Maleni! “Tranquiloh, catalaneh, que oh la voy a meteh doblá” [llàstima que no encerta i la fletxa provoca un incendi]

EL PITJOR
- Pujol fill tallant-li l’orella a Duran i Pujol pare castigant-lo tallant-li l’orella al fill??????? Però això què és?????

ARXIU HISTÒRIC
- Zaplana davant un globus terraqüi pregunta a Acebes: “Dónde está el Líbano?” Acebes respon: “Pregúntaselo a Mariano, que es él el que guarda estas cosas”. Zaplana: “No puedo porque está enfadado conmigo por lo de Piqué.” Acebes va de mediador entre l’un i l’altre. Al revés t’ho dic perquè m’entenguis, és clar.

LA PICADA D’ULLET
- Carme Chacón [moníssima de núvia] a la seva proclamació com a candidata: “Amics guais i amigues super. Hem de reivindicar la Catalunya optimista, perquè m’ho ha dit el Jose. Hem de canviar el català emprenyat per la catalana prenyada.”

LA NOVETAT
- Ramon Calderón, el president del Madrid. Cap interès. Perdó.
- Marina Geli, EXTRAORDINÀRIA.

LA IMATGE DE LA SETMANA
- El Govern espanyol ha traspassat les competències de la loteria. I el Niñu de Sant Ildefons (amb calça curta inclosa) no és altre que Quim Nadal, lògicament.

KA FORT
- Franco vestit de ku-kux-klan i autoproclamant-se “Franco is the best, the mejor.” Es veu que ha anat a no sé quina educativa conferència.... “Si supieran lo que me contaba Hitler de los judíos.... suerte que en España los expulsamos a tiempo.”

EL DIÀLEG DELS PRESIDENTS PUJOL I MARAGALL
- JP: No hi havia un arbre més gran?
- PM: Doncs, mira, l’any que ve el compres tu. Catalans, en aquestes dates no hi ha res més patètic que això de l’amic invisible. I més quan només som dos, oi Pujol?
- JP: Ai, sí, qui serà qui serà?
- PM: Home, qui vols que sigui? Només puc ser jo!
- JP: Home no trenquis la màgia!
- PM: El que us deia, patètic.
- JP: A veure què és.... el meu llibre de Memòries, però si l’he escrit jo??
- PM: Fa ràbia, eh! Ei, que m’he sortit del pressupost, jo... a veure si fas llibres més curtets i econòmics, rollu Teo: En Pujol va al cole, En Pujol va a la presó, etc. Ara em toca a mi. A veure que m’haurà regalat el meu amic invisible? Òndia, l’estatut. Però si el vaig fer aprovar jo?
- JP: Sí, jo també m’he sortit del pressupost, perquè ja estava descatalogat.
- PM: Que cabróoooooooon. Jordi, me’l canvies? Bones festes i Visca Catalunya!
- JP: Té, et torno l’Estatut, que no m’agrada la ciència ficció.
- PM: Doncs té, les Memòries, que la història sagrada no m’ha agradat mai.



ZW núm. 109 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.threemiles.com/plantthepiece/

En aquesta època carregada de bons propòsits i iniciatives vàries us recomano visitar Plant the Piece. Una acció antiviolència molt atractiva, desenvolupada a partir de l’exposició itinerant de dos artistes que volen reconvertir l’ús de les armes d’una manera molt visual. Amb uns motlles amb forma de pistoles, s’obté un conglomerat d’argila que conté llavors diverses que poden plantar-se i brotar d’una manera senzilla.

Una altra iniciativa, en aquesta ocasió literària és: “1 año en 1 post. Atrápanos en menos de 365 palabras”. Amb aquest títol es presenta un concurs impulsat per Escuela de Escritores i Atrápalo.com, dirigit a tots aquells que tinguin un bloc i vulguin publicar un post, de menys de 365 paraules, explicant allò que els ha semblat més destacable de 2007. Això sí, en clau literària i amb prou atractiu com per aconseguir que sigui el text més votat. L’autor del post guanyador aconseguirà un viatge a Nova York per a dues persones i un curs trimestral d’Escuela de Escritores. Es pot participar fins el 31 de desembre.

ZV (Zona Vídeo). Blog Documental és l’espai documental multimèdia sobre blocs i periodisme en espanyol impulsat per Álvaro Liuzzi. En ell, podem trobar el documental “Blogs y periodismo”, que s’estructura en vuit capítols audiovisuals, a partir d’entrevistes en profunditat realitzades a gent com Pablo Mancini. En elles, ens parlen de la seva relació amb els blocs, d’allò que els blocs aporten al periodisme, de la relació entre bloc i diners o blocs i mitjans tradicionals, etc.

dijous, 20 / desembre / 2007

És bo per a Catalunya que Solbes continuï

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, 20.12.07

ENTREVISTA AMB MIQUEL ICETA, Portaveu i vicesecretari general del PSC. Acaba de publicar Catalanisme federalista.

''És bo per a Catalunya que Solbes continuï''

JOAN TAPIA

--Vostè és l'excepció. Publica Catalanisme federalista, però l'esquerra no és a les llibreries.
--A les llibreries es va de Villatoro a Chomsky. Nacionalisme, esquerra alternativa i buit socialdemòcrata.

--¿Per què?
--No és bo que en el debat públic prevalgui el radicalisme. Fins no fa gaire, cada setmana naixia una plataforma independentista.

--Repeteixo, ¿per què?
--Potser estem massa dedicats a la gestió i no expliquem el relat del que passa i volem.

--L'independentisme progressa.
--El país ha patit una operació quirúrgica: la discussió i aprovació de l'Estatut. Ara se'n va l'anestèsia i ens despertem amb molèsties. Quan es notin els avantatges ens sentirem més bé. Catalunya és optimista.


--¿Potser és que el federalisme és gris?
--Ni parlar-ne. El federalisme és la vida. La vida sempre és complexa i no hi ha solucions màgiques. Predicar la utopia és més poètic que arribar a acords. No hi ha progrés sense punts de trobada.

--¿ERC a la Generalitat fa avançar l'independentisme?
--No hi veig automatisme. Els resultats indiquen que del 2003 al 2006 tant els federalistes del PSC com els independentistes d'ERC vam perdre vots. Però quan s'avanci en l'Estatut, es corregeixi el dèficit d'infraestructures, i hi hagi més despesa social, la tendència canviarà.

--CDC va cap al sobiranisme.
--Per desorientació. L'oferta de la CiU de Pujol era àmplia, atreia des de sobiranistes fins a regionalistes. Era la seva força. Ara, per esborrar el pacte amb el PP, tenen deriva sobiranista. És un error i perdran vots.

--¿A favor del PP?
--Alguns. Però hi ha un vot catalanista centrista i moderat que, si ho fem bé, pot anar al PSC.

--Duran Lleida no és sobiranista.
--Duran té poca cosa a veure amb la nova CDC. Són dos discursos. Això explica el sainet sobre el número dos de CiU a la llista de Madrid.

--El PSOE també renya el PSC.
--Quan el PSC governa a Catalunya i el PSOE a Madrid, la relació es complica. El PSC ha de defensar els interessos de Catalunya, governi qui governi a Madrid.

--Si guanya Zapatero, el gran tema del 2008 serà aconseguir el finançament que fixa l'Estatut. Si no, la relació Catalunya-Espanya patirà i la bretxa amb el PSOE empitjorarà.
--Així serà si no es compleix l'Estatut. Per això el president ha advertit sobre la desafecció. Hem acordat les inversions de l'Estat a Catalunya. Ara és fonamental pactar el nou model de finançament.

--Però més diners per a Catalunya són menys diners per a altres comunitats, algunes amb presidents socialistes. Posaran el crit al cel.
--Si ho veuen com una operació de suma zero i a curt termini, sí. Però no és així. La solidaritat catalana ha ajudat a fer que comunitats menys riques progressin. I perquè la solidaritat continuï, Catalunya no pot parar. Necessita més carbó per continuar sent motor d'Espanya.

--¿S'entendrà?
--No és fàcil, però crec que sí. A Alemanya el límit a la solidaritat el va fixar el Tribunal Constitucional.

--Solbes continuarà. ¿És bo?
--Per a Catalunya és bo que hi hagi un bon ministre d'Economia, especialment en un moment de turbulències. I Solbes coneix bé el problema.

--Però no publica balances fiscals.
--El BBVA n'ha publicat unes. Tothom farà les balances fiscals que li convinguin.

-¿I el compromís de l'Estat?
--Es complirà. Però les balances fiscals no són la panacea.

--¿El PSC i el PSOE poden arribar a ser dos partits diferents?
--És que ho són. El PSC té entitat jurídica, comptes propis i autonomia d'aliances. I el protocol d'unitat de tres partits (dos de catalans i un d'espanyol) diu que el PSOE no es presenta a Catalunya i que el PSC no ho fa a Espanya.

--Al PSC no li ha agradat la candidatura de Bono al Congrés.
--No. Primer s'han de guanyar les eleccions. No té per què agradar-nos tot el que fa el PSOE. A ells tampoc els agrada tot el que fem nosaltres. Si el PSC fos com el partit de Navarra, a Catalunya hi hauria un altre Govern.

--El tripartit-2 fa un any que governa i els últims dies ha tornat el soroll. ¿Quin balanç en fa?
--El Govern català treballa i els resultats es poden començar a veure. Al PSC estem satisfets. Però PSC, ERC i IC són partits diferents que comparteixen govern a Catalunya, però no el comparteixen a Madrid. I les diferències ressalten més en un moment electoral.

dimarts, 18 / desembre / 2007

Raimon Obiols escriu sobre el meu llibre

Si diumenge expressava el desig que algú parlés del meu llibre, no he trigat gaire ha obtenir la millor resposta: Raimon Obiols parla del meu llibre en el seu bloc. Gràcies, Raimon!

diumenge, 16 / desembre / 2007

Vull parlar -i que es parli- del meu llibre!

Avui és també un d'aquells dies que no saps com ni per on començar. I també d'aquells dies en que sents que et falta temps per dir tot el que has de dir fer amb la suficient força i claredat. Però allà va.

En primer lloc vull aprofitar per felicitar des d'aquí Jordi Petit i Yves Bohic que es van casar ahir al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Els vaig poder acompanyar en una magnífica celebració presidida per l'Alcalde Jordi Hereu. Vam poder escoltar al piano l'Over the rainbow de Judy Garland i La Vie en rose, la meravellosa veu de Maria del Mar Bonet cantant L'ocell negre (L'aigle noir de la cantant francesa Barbara) i l'Escola de Gospel tancant la cerimònia amb un vibrant “Oh Happy day”. Vam emocionar-nos en escoltar Antonio Guirado amic de'n Jordi i la germana de l'Yves que va aprofitar per reconèixer la importància de la reforma impulsada pel Govern d'Espanya que permetia celebrar el matrimoni entre persones del mateix sexe. Ho anava dient també Marta Tatjer: “Quant s'ha trigat a fer possible una cosa tan senzilla com que dues persones que s'estimen puguin casar-se!”. La boda de'n Jordi ha estat una mica la boda de tots i totes. Pocs com ell han lluitat tant per la igualtat de drets de gais, lesbianes i transsexuals, i per les persones afectades pel VIH-SIDA. En veure'l feliç amb l'Yves, rodejat d'amics, amigues i les respectives famílies, vaig emocionar-me també recordant els que no han viscut per veure-ho.

També feliç ha estat l'elecció de Jordi Serrano com a nou Rector de la Universitat Progressista de Catalunya, a proposta del seu primer Rector, Vicenç Navarro que ha patrocinat el relleu. Reconeixement a en Vicenç i desig d'encert per en Jordi!

He estat aquests dies recordant la celebrada frase de Francisco Umbral en un programa de televisió “¡He venido aquí a hablar de mi libro!” pensant en les dificultats que de vegades tenen els autors perquè es parli de les seves obres. Ho he comprovat amb motiu de la presentació del meu llibre “Catalanisme federalista” que es va produir dimecres dia 12 a la sala d'Actes del Palau de la Virreina en presència d'Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, editora del llibre, Rafael Jorba, periodista, i el President Montilla. Aquí sota trobareu una foto de l'acte.



Podeu llegir els discursos de Rafael Jorba i el president Montilla, així com la meva intervenció en l'acte. No cal que us digui que us recomano també la lectura del llibre i, per incentivar-la, us ofereixo un petit tast en forma d'article. També podeu llegir les cròniques d'Alfred Rexach a La Vanguardia i Leonor Mayor a El Mundo.

En la meva intervenció vaig fer referència a un article de Maria Dolores García publicat a La Vanguardia en que deia que el 70% dels catalans no se senten identificats en el discurs sobiranista-independentista i, per tant, se sentien oblidats pels que haurien de representar-los. Precisament el nostre discurs polític va adreçat a aquesta gran majoria.

També a La Vanguardia es va publicar un editorial en el que es fixaven “Els reptes del PSC”. Hi estic força d'acord.

Sobre qüestions que tenen a veure amb el debat identitari no us hauríeu de perdre l'article de Salvador Milà en el que diu que per a Catalunya, Espanya és tant el problema com la solució, i la polèmica generada per Jofre Bardagí, integrant del grup de rock català Glaucs, en el que deia que no li agrada veure banderes als seus concerts.

La manifestació sobre el dret a decidir sobre les infraestructures encara porta cua. Us recomano vivament que llegiu al respecte els articles de Josep Ramoneda i Joan Coscubiela.

No hi ha dubte que la polèmica que més polseguera ha aixecat aquesta setmana s'ha desfermat arrel d'una entrevista a Joan Ferran publicada a El Periódico de Catalunya en el que denunciava un biaix nacionalista en els mitjans de comunicació de titularitat pública que depenen de la Generalitat. De forma insòlita, el Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va intentar censurar les paraules de Joan Ferran que, no es pot oblidar, no sols és Diputat al Parlament –i la CCMA és un organisme que emana del Parlament– sinó que és el portaveu socialista a la Comissió de control parlamentari de la CCMA. Aquesta censura no va tirar endavant malgrat el suport dels Consellers triats a proposta de CDC i d'ERC perquè hi van votar en contra els Consellers triats a proposta del PSC, del PPC i d'ICV-EUiA i perquè el President de torn del Consell d'Administració, Josep M. Vila d'Abadal –triat a proposta d'UDC– s'hi va abstenir considerant que el Consell d'Administració de la CCMA no s'havia de pronunciar en un tema com aquest. Com a portaveu del Grup Socialistes-Ciutadans pel canvi vaig demanar al president del Parlament que emparés la lliure expressió i la funció de control de Joan Ferran. Ernest Benach, tot i discrepar profundament de les opinions de Joan Ferran, ens va donar la raó i ha iniciat el procediment d'empara.

Podeu llegir al respecte les opinions d'Enric Hernández, David Pérez –una opinió que subscric de dalt a baix–, Josep Maria Balcells i la de Josep López de Lerma que planteja les coses des d'un punt de vista molt singular i interessant.

M'han sobtat molt les declaracions d'alguns exponents de CiU al respecte perquè han volgut erigir-se, ells, en garants de la independència de la CCMA, oblidant com la controlaven de forma fèrria quan ells governaven (recordeu l'episodi de Miquel Puig –Director de la Corporació i militant de CiU– forçat a dimitir pel Govern o l'escàndol d'un estudi per avaluar l'orientació ideològica dels professionals dels mitjans contractat també pel govern de CiU). Sols cal llegir l'opinió que li mereixen els mitjans de comunicació a David Madí, responsable d'aquesta qüestió en la direcció de CDC, tal com ell mateix escriu en la pàgina 37 del seu recent llibre “Democràcia a sang freda”: “Va ser llavors que vaig començar a tractar amb el món de la comunicació. Dels mitjans, em va sorprendre el fet de ser capaç de transmetre el que tu vols, la frivolitat de la professió i la capacitat de fer córrer rumors i notícies falses. No només perquè n'he fet córrer quan m'ha convingut, sinó perquè els he patit. El gran descobriment va ser que el negoci dels mitjans no és la informació, sinó la influència”.

La meva opinió sobre tot plegat es pot resumir en tres punts: 1) Respecte total i absolut a la llibertat d'expressió i a la independència dels mitjans de comunicació de titularitat pública. 2) Respecte total i absolut a la funció crítica dels Diputats. 3) Necessitat de garantir efectivament una visió plural de Catalunya en els mitjans de comunicació de titularitat pública, impedint que qualsevol visió parcial del país monopolitzi l'orientació dels mitjans i polaritzi els programes que generen opinió.

Una altra qüestió que ha centrat l'atenció informativa de la setmana ha estat el “veto” del Senat als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2008. Un “veto” presentat per CiU que ha obtingut el suport del PP i d'ERC. Afortunadament el Congrés dels Diputats aixecarà aquest “veto” la setmana vinent (si no fos així, Catalunya perdria 670 milions d'euros, perquè quedarien automàticament prorrogats els pressupostos de l'any passat). No vull ni pensar-hi!

En tot cas, Catalunya ja ha perdut els 18,7 milions d'euros que s'havien incorporat com a esmenes del Senat als Pressupostos, que finançaven els següents projectes i obres: variant de La Seu d'Urgell en la N-260, variant de Valls en l'A-27, Estació de L'Aldea, pas superior a la línia Barcelona- Ripoll a Seva, conveni de l'Ajuntament de Sallent i l'Agència Catalana de l'Aigua, tram final de la via verda del Baix Ebre, Museu del Vi de Vilafranca del Penedès –1 milió d'euros–, Casa del Poble de Blanes, Escola de Música de Matadepera –un milió i mig d'euros–, Festival Castell de Peralada, Festival Jardins de Cap Roig, Auditori de l'Amistat Obrera de Premià de Mar, construcció del teatre de Sant Feliu de Pallerols, construcció del Teatre de Vic –2 milions d'euros–, restauració del Castell de Figueres, Edifici Can Ramis de Sant Celoni, restauració del monestir de Vallbona de les Monges, restauració del Castell de Montsoriu, rehabilitació del recinte Rogelio Rojo a Masquefa, rehabilitació d'una taula medieval a Palau de Plegamans, projecte IDIBAPS de l'Hospital Clínic de Barcelona –1 milió d'euros–, reforma de barris de Barcelona –5 milions d'euros–, rehabilitació del mercat de Molins de Rei –2 milions d'euros–, i reforma dels barris de Vic –1 milió d'euros–.

Com és possible que grups polítics catalans hagin votat de manera que perjudica de forma tant notable els nostres interessos? Com és possible que ho hagin fet sols per demostrar que el PSOE no té majoria? Com pot ser que la seva única excusa és que els 670 milions d'euros no es perdran perquè el Congrés revocarà el veto? Si ho veuen positiu perquè no hi donen suport? Encara hi són a temps. Malauradament els 18,7 milions d'euros que havien de finançar els projectes i les obres abans esmentats, aquests sí que s'hauran perdut i caldrà esperar, com a mínim, fins al 2009. Que ho expliquin als llocs afectats!

Us recomano la lectura del discurs de José Luis Rodríguez Zapatero en el Forum Mediambiental organitzat pel PSOE, així com l'article de Julio Carabaña sobre l'informe PISA sobre la qualitat del sistema educatiu, l'article de Belén Barreiro sobre la importància del centre per a guanyar les eleccions (que respon a l'article que ja us vaig recomanar sobre el vot de l'esquerra difusa), l'article de Soledad Gallego sobre el fet que el Tribunal Europeu de Drets Humans hagi acceptat a tràmit la denúncia de Batasuna contra la sentència que l'ha il·legalitzat, l'entrevista que li fa avui el diari El País a Jordi Hereu, i dos articles de Josep Borrell, un sobre la Rússia de Putin i l'altre sobre la crítica situació del continent africà.

Avui hem celebrat la sessió del Consell Nacional del PSC que ha elegit per pràctica unanimitat Carme Chacón com a cap de llista del PSC per a les properes eleccions generals. Ha estat una sessió emocionant que després ha estat seguida per un acte públic que ha comptat amb la intervenció del nostre Primer Secretari José Montilla i el discurs de la Carme. Lamentablement a hores d'ara no us puc oferir el discurs de la Carme corregit (perquè ha anat introduint variacions sobre el que portava preparat). Però sí podeu anar al lloc web del PSC on hi trobareu un vídeo de la Carme explicant com està vivint aquests dies intensos (s'ha casat abans d'ahir!) En tot cas el discurs de la Carme era tant important pel contingut com per les emocions que suscitava. Sobre la política de les emocions no us podeu perdre l'article d'Antoni Gutiérrez-Rubí en el primer número de la nova etapa de la revista publicada per la Fundació Rafael Campalans.

Finalment, aprofito per celebrar la signatura del nou Tractat de Lisboa. Us convido a llegir la crònica d'Andreu Missé sobre el seu contingut, la declaració oficial del PSC sobre la signatura del Tractat de Lisboa, i l'editorial de La Vanguardia sobre la designació de Felipe González com a President del Comitè de Savis que ha d'elaborar un informe sobre el futur d'Europa. També us recomano dos enllaços als textos aprovats: la versió del nou Tractat de Lisboa preparada pel Real Instituto Elcano i el text aprovat el 2000 de la Carta de Drets Fonamentals.



“Perles” del programa Polònia emès el 6 de desembre, resum crític realitzat per Núria Iceta (podeu trobar-les totes aquí) Després d'aquest trobareu el del dia 13.

LES PERLES (per ordre d’aparició)
- Els Presidents Maragall i Pujol al sofà preparats per veure el Polònia [com fem tots, corrents, corrents per acabar la feina] i riiiiiiiing, el telèfon. Pujol: “Sempre han de trucar quan comença el Polònia.” [ah, a ells també?] Però la trucada no és per cap dels dos. Fins avui no sabíem que a la residència d’ex hi havia un tercer inquilí: Bono!!! Al telèfon hi ha Zapatero que li ofereix la presidència del Congrés [que Déu ens empari...]. Pujol: “No ha trucat ningú preguntant per mi?”

- El vídeo promocional del Govern espanyol que ha preparat la vice sembla que acaba de fer el pes a ZP (serà perquè ell no hi surt). En canvi, el que prepara la Chacón sembla que sí que li mola (serà perquè comença amb la frase “El Gobierno español encabezado por el Jóse”) Quin bon rollu entre les duesssssss.... però sens dubte, el vídeo guanyador de la setmana és que acaba fent el Soler (rendit davant l’argument incontestable del Supercatalunyipastarrufimillonoso i que, després d’uns quants embolics, comença així: “2500 € per cada soldat iraquià gai que es casi”)

- El Rei trucant a Peñafiel per reconciliar-se i demanar-li que l’ajudi a haver-se-les amb els advocats de Marichalar que reclama part del Patrimoni Nacional: osssea, Mallorca i una part d’Eivissa per viure “el ritmo de la noche”. El Rei no està per la labor: “y dónde iré yo de vacaciones, a Marina d’Or?”

EL MILLOR
- Montilla comptant els assistents a la mani de l’1-D amb Nadal i Tura (lligats a la cadira perquè no s’escapin). Montilla diu que si hi ha molta gent és perquè al menys la meitat estan fent les compres de Nadal. Tura la clava: “vaja, doncs es veu que aquest any es regalaran moltes estelades”

EL PITJOR
- La mani d’artistes que intenta hipnotitzar el Conseller de Cultura perquè els doni més subvencions.

SURREALISTA
- Pujol entra d’estranquis a Palau amb les contrasenyes de quan ell governava i amb un gràcil joc de peus sardanístic per dribla les proteccions. Un cop al despatx del President.... aquest el sorprèn quan anava a fer unes trucadetes gratis (diu que té un o dos fills a Sudamèrica i que la cosa li costa una pasta). En el fragor de la conversa, un altre intrús, Maragall, que ve a robar folis... el que deia, surrealista.

KA FORT
- Acebes rep un Sirera (o Cereza, o Ciruela) molt deprimit al seu despatx tipus Calimero “nadie me quiere” i amb una pregunta per resoldre: a qui posar de cap de llista per Barcelona a les Generals. Acebes l’anima: “No te preocupes, aunque pusiérais a una mierda pinchada en un palo tendría más votos que Xusep Piqué”. I sembla que té èxit a les enquestes el tal Mierdapinchadaenunpalo... Merdapunxadaenunpal a Catalunya, que aconsegueix el seu minut de glòria entrevistada a la Terribas amb Sirera i Acebes fent de ventrílocs. L’èxit és tal que a can ZP li busquen un homònim (Bola de Mocs) per desesperació de l’entusiasta Chacón, a ERC presenten Tifarada amb Mosques i Caca de Vaca a CiU. Ara que la Merdapunxadaunpal també acaba, com molts al Parlament europeu. Qué fuerte, qué fuerte

LA IMATGE DE LA SETMANA
- Franco ha canviat el seu cavall habitual per l’estatueta del premi Ondas. MOLT BO!! “Con el veto que sufrí cuando gobernaba y ahora me dan el Ondas por cuatro gracietas que hago.”

LA PICADA D’ULLET
- Toni Soler arreglant-se per anar a recollir l’Ondas. Però està preocupat: “M’ha sortit una crosta. Serà nacionalista?” Després de visionar els delirants discursos de recollida del premi de tots els personatges, apareix Maragall amb una mica de resquemor per no haver pujat ell també a recollir el premit.

EL DIÀLEG DELS PRESIDENTS PUJOL I MARAGALL
- PM: Catalans, des de la tranquil·litat de casa, quan es pot [Pujol l’interromp constantment des de la cuina preguntant per les galetes], me’n faig creus de com ha canviat Europa des que jo estudiava. I ara la feina és meva per aprendre els nous països: què se n’ha fet de la Unió Soviètica, o de Txecoslovàquia, o de Iugoslàvia? Ara tenim països per parar un tren, sempre i quan no sigui un tren de Rodalies, que aquestes es paren solts. Ara tenim Lituània, Estònia, Eslovàquia... [Pujol va cridant de tant en tant Prússia! Prússia!] en fi, que sembla que els amos d’Europa siguin les agències de viatges. Avui li he dit al Prodi que en comptes del Partit Democràtic Europeu féssim una agència de viatges. Es podria dir Prodi-Gall. Ai, no, que sembla el nom d’una rostisseria. En fi, que es busca nom. La proposta està a l’aire. Catalans, visca Catalunya!
- JP: Prússia! Prússia! Ah, ets aquí [un nou convidat de la resi, un gosset]



“Perles” del programa Polònia emès el 13 de desembre, resum crític realitzat per Núria Iceta (podeu trobar-les totes aquí)

LES PERLES (per ordre d’aparició)
- La Ministra Maleni va a Bellvitge a comprar loteria “con la de desgracias que han pasado seguro que toca”. Els periodistes pregunten què farà amb els diners si li toca i la deixa anar “lo de todo el mundo, tapar agujeros”.

- El magatzem on viu Franco es va omplint i omplint de relíquies franquistes i Franco es pregunta per què: “ah, por la ley de la memoria? Es que no me acordaba.”

- El Conseller Maragall parla de l’informe Pisa al Parlament, i els diputats semblen uns adolescents d’institut (més de l’habitual, s’entén)

- Silenci entrevista al President Montilla: “Un hobby que l’apassioni?” “Callar.” “Un lema?” “Muts i a la jaula”

EL MILLOR (i el més currat)
- Cuní & Rahola en blanc i negre. Els Matins en sèpia i lletra de pel·lícula muda. La pregunta del dia és “Ha d’arribar el metro a la plaça Lesseps?” Metro.si. Metro.no Podeu enviar ja els vostres telegrames. El Cuní encara en té una altra de pregunta: “Vist el resultat, han de mantenir el dret a vot les dones?” La Rahola (moníssima) diu que sí, mentre es deixi el dinar preparat i la roba a punt pel marit. Ja jaaaaaa. I la tercera pregunta és: “Hem de reformar ja l’estatut del 32?” Companys.si o NoésaixòCompanysnoésaixò.no.

EL PITJOR
- El Papa jugant amb una Wii tunejada Pontifici 4.0. Papi vs. Iman: “Amen over”

ARXIU HISTÒRIC
- El lot de Nadal de CiU. Duran i Lleida suggereix a Mas que sigui un crespó negre per posar a la senyera, un regal barat perquè no tenen diners, però Mas ja ha fet altres plans.... i uns magnífics lots de Nadal l'esperen sobre la taula. "Com? és que Sala Martín t'ha ensenyat com estalviar?" Però no, sembla que els calés han sortit de la butxaca presidencial... només així s'explica la visió del President Montilla repartint trossets de torró com a lot als treballadors de Palau i al Conseller Saura fent penitència per haver-se deixat robar...

LA PICADA D’ULLET
- Continua el debat sobre la crosta. El President es queixa: “Nosaltres aquí manant i TV3 a la seva bola!”

LA CANÇÓ [Yo soy aquel]
- Bono dirigeix el dinar familiar com si fos l’hemicicle. I com que casa la filla amb un fill de de Raphael, aquest ve a fer el cafè i a cantar, és clar

[Bono] Yo soy aquel que de hablar nunca se agota
Yo soy aquél que dice España con la jota
Y el que se espera y el que se siente
Aquél que va a presidir el Parlamentoooo
Ya estoy aquí, aquí para callarte
ya estoy aquí, aquí para escucharte

[Raphael] Ya estoy aquí, aquí para decirte que en el PSOE soy el mejoooor
Tú eres aquél que odia a los nacionalistas
Tú eres aquél cuyo padre es falangista
Yo soy pepero pero te quiero
Aquél que tiene un suegro excéntrico
Y estoy aquí, aquí para ayudarte
Ya estoy aquí, aquí para adorarte
Ya estoy aquí, aquí para decirte
Es el mejoooooor
Españoooool
Es el mejoooooor
Españoooool

LA NOVETAT
- L’Oriol Pujol Ferrusola i les seves patilles (més feina pel Queco) que riu molt les gràcies de Mas.
- Nicolas Sarkozy, sense cap semblança ni gràcia.

EL DIÀLEG DELS PRESIDENTS PUJOL I MARAGALL
PM: Catalans, us n’heu adonat que des de l’existència de l’euro no es troben mai diners per terra? Ara vas pel carrer i excepte quatre retacos que ho veuen tot no trobes mai cap euro a terra. Com a molt una moneda de cèntim.
JP: Això significa que la gent no té diners i per això no els perd.
PM: Això vol dir que quan governàveu els convergents vosaltres tiràveu els diners per terra. Això era xauxa i el país un desgavell.
JP: Això vol dir que quan governàveu vosaltres, el tripartit, collàveu tant la gent que no tenien diners.
PM: Això vol dir que durant el vostre govern convergent, el país anava tan malament que el comerç fabricava pantalons amb forats a les butxaques. I ho perdíeu tot.
JP: Però si durant el vostre govern tripartit es van posar de moda els pantalons estripats!
PM: Perdona, perdona, però no et posis amb els nostres pantalons perquè amb el vostre govern convergent els portàveu fins aquí dalt, a les aixelles. Que et descordaves la bragueta per pixar i l’únic que hi trobaves era el melic!
JP: Perdona, perdona, perdona, però al vostre govern tripartit els pantalons anaven aquí baix i els joves sembla que portin la tova tot el dia.
PM: Perdona, perdona, perdona, perdona, però al vostre govern convergent qui portava els pantalons era la Marta. Que cabrrrrroooooon!
JP: Perdona, perdona, perdona, perdona, perdona [ai que li cauen els pantalons...] però al vostre govern tripartit els pantalons.... no en porteu de pantalons, perquè són 3 pantalons que us calen.
PM: Perdona, perdona, perdona, perdona, perdona, perdona, però... aquests pantalons no són meus?
JP: Sí, és que els meus estan estesos...
PM: Que cabroooonnnnn! Catalans, que no ens baixin els pantalons. I Visca Catalunya.



ZW núms. 107 i 108 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

ZONA WEB Núm. 107

http://www.web2summit.com/

Una nova compilació de recursos d’interès (llibres, articles i altres enllaços) que he anat llegint i que em semblen molt suggerents al voltant del concepte Web 2.0. Arrel de la celebració, el passat mes d’octubre a San Francisco, de la Conferència Web 2.0 Summit s’han generat una sèrie de continguts interessants. Es van desenvolupar diverses ponències que es poden consultar a la pàgina oficial junt amb els vídeos de les sessions. La pàgina web del Centro de Análisis de la Sociedad de la Información y las Telecomunicaciones (Enter) ha fet, també, una selecció d’articles que analitzen els temes més importants que es van tractar a la conferència, així com l’opinió dels blocaires respecte a aquest esdeveniment. Per una altra banda, en Genís Roca en el seu post “¿Aún no tienes un libro 2.0?” recull diversos llibres de referència, entre els quals destacaria el seu “Web 2.0” (juntament amb l’Antonio Fumero) i “Web 2.0 - El usuario, el nuevo rey de Internet”, de l’Ismael Nafría i als quals afegiria “El poder de las redes (Manual ilustrado para personas, colectivos y empresas abocados al ciberactivismo)” del David de Ugarte.

(ZV) Zona Vídeo. Kaltura és una eina més, senzilla i col·laborativa, per editar vídeos online. A partir dels privilegis definits prèviament, els usuaris que intervenen en la seva elaboració poden afegir fotos, efectes, transicions, etc. Un cop hem editat el nostre vídeo, qualsevol usuari que ho desitgi podrà interactuar amb ell.

ZONA WEB Núm. 108

http://www.leweb3.com/

Els passats 11 i 12 de desembre va tenir lloc a París la quarta edició de la conferència Les Blogs amb el títol “LeWeb 3”. L’esdeveniment, impulsat per Loïc Le Meur, es va poder seguir en directe a través d’Internet. El primer dia, un dels temes més interessants va ser “Web 2.0: el lado oscuro”, que va iniciar un ampli debat sobre el futur d’Internet on van participar, entre altres, Dan Rose de Facebook, Chris Alden de SixApart (els creadors del popular servei de blocs Movable Type) o Evan Williams de Twitter/Obvious. Podeu consultar el programa complet i la llista amb el perfil de tots els participants, més de 1.800.

També, dimecres 12, es va presentar a Madrid la campanya “Me gusta Internet, seguro que sí”, impulsada per la “Asociación de Usuarios de Internet” i Inteco, amb el suport de l’Ajuntament de Madrid, Telefònica, La Caixa o El Corte Inglés, entre altres. El projecte té com objectiu generar confiança en l’ús d’Internet a través de la participació de les xarxes socials d’usuaris, empreses i administracions en una iniciativa molt novedosa.

ZV (Zona Vídeo). TheOne Minutes és una fundació belga que impulsa concursos internacionals, festivals, exhibicions… a partir de vídeos que duren exactament 1 minut. L’entrega de premis del concurs del 2007 va tenir lloc entre els dies 8 i 11 de novembre. I en el 2008 celebrarà el concurs olímpic One Minutes a Beijing. Ja es poden fer les inscripcions.

dijous, 13 / desembre / 2007

Presentació del meu llibre "Catalanisme federalista"

Dimecres 12 a les 19h s'ha presentat el meu llibre "Catalanisme federalista" a la Sala d'Actes del Palau de la Virreina de Barcelona. M'han acompanyat a la taula, Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, editora del llibre, Rafael Jorba, periodista, i el Molt Honorable President de la Generalitat, José Montilla. Aquí sota trobareu la reproducció de la portada del llibre i, més avall, el text sense corregir de la meva intervenció en l'acte.



INTERVENCIÓ DE MIQUEL ICETA A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "CATALANISME FEDERALISTA" (Barcelona, 12 de desembre de 2007)

President, amigues i amics,

En primer lloc vull agrair-vos a tots i a totes la vostra presència.

Potser algú no s'ho cregui, però estic emocionat.

Gràcies a la Fundació Rafael Campalans i a l'Albert, el seu director, per haver publicat el llibre.

Gràcies a Rafael Jorba per haver accedit a presentar-lo. Des de que és membre del CAC som molts els que trobem a faltar els seus articles d'opinió i aquesta era una bona oportunitat per escoltar-lo i comprovar novament que segueix essent una referència clara.

Gràcies, president, per la teva presència avui aquí i per haver acceptat prologar el llibre.

Gràcies també a Loli Morón, sempre capaç de posar ordre en el meu desordre.

I gràcies també a la meva família i a l'Àngel a qui robo temps tot sovint per escriure i mantenir el meu diari i el meu arxiu a Internet.

Molts sabeu que m'havia promès escriure un llibre que servís per commemorar els 30 anys de militància socialista. El cert és que no havia pensat en un llibre sobre “Catalanisme federalista”, sinó que havia pensat més aviat en un llibre més personal. Espero que sabré trobar el temps per escriure'l.

Però aquest llibre és fill d'una urgència, d'una certa indignació cada cop que sento o llegeixo la vella i coneguda cançó “El PSC no té projecte per a Catalunya”. Doncs bé, és una falsa cançó. El PSC té com a projecte desenvolupar plenament l'Estatut que els catalans i les catalanes van votar majoritàriament l'any passat i impulsar l'evolució federal d'Espanya.

Ho repeteixo per si a algú se li ha escapat alguna paraula: El PSC té com a projecte desenvolupar plenament l'Estatut que els catalans i les catalanes van votar majoritàriament l'any passat i impulsar l'evolució federal d'Espanya.

Potser algú dirà que és un projecte imprecís. Jo crec que no. Si hi ha algun projecte imprecís a la política catalana és la buida apel·lació al dret a decidir que fan alguns, francament. Potser per això se'n parla tant, com ningú no sap ben bé què volen dir amb això i sona bé...

De fet, el PSC ha tingut sempre des de la seva fundació un projecte nacional clar: un projecte catalanista que reivindica l'autogovern per a Catalunya i un funcionament federal per a Espanya.

El llibre que avui us presento recull articles, conferències i intervencions parlamentàries d'aquests darrers anys que giren al voltant d'aquesta qüestió, molts d'ells expressament lligats al debat al voltant de l'elaboració de l'Estatut del 2006. Hi he afegit dos discursos per a mi imprescindibles, el de Manuela de Madre presentant l'Estatut al Congrés i el d'Isidre Molas demanant el vot favorable a l'Estatut al Senat.

Crec que els textos triats conformen un conjunt coherent que té, sens dubte, arrels teòriques ben sòlides en el pensament catalanista dels socialistes i que té, sobretot, l'aval de la política practicada pel socialisme català des de la seva unificació. És en aquest sentit un llibre personal que traspua projecte col·lectiu, no és l'elaboració solitària o de laboratori d'un pensador, sinó d'una persona que es dedica apassionadament a la política des de fa 30 anys i que ha tingut l'honor de defensar les idees del seu partit en tota mena de tribunes.

Crec que alguns dels que diuen que el PSC no té projecte clar potser és que pensen que no és possible tenir un projecte catalanista clar que no parteixi d'una suposadament inescapable contradicció entre Catalunya i Espanya. Que per afirmar Catalunya cal necessàriament negar a Espanya, que per defensar el català cal arraconar el castellà, i que en el fons Catalunya sols serà lliure, rica i plena quan trenqui el seu vincle amb la resta d'Espanya. No dic que no siguin plantejaments legítims, però no són els nostres. És més no són compartits per la majoria dels catalans.

Precisament dos frases extretes d'un article publicat ahir mateix a La Vanguardia per la intel·ligent periodista Maria Dolores García em permeten explicar una mica el que vull dir. La primera frase: “Ya se sabe que el extremismo se vende mucho mejor que la prudencia”. I la segona: “Lo que cotiza en el mercado de la política declarativa y tacticista es el independentismo verbal, mientras que la mayoría es relegada al olvido por quienes deberían representarla”.

La periodista es refereix a la majoria formada pel gairebé 70% de ciutadans que volen un sistema autonòmic o federal, davant del 18,5% que volen la independència, del 3,5% que creu que s’ha anat massa lluny amb això de les autonomies i d’un 8% que no sap o no contesta.

Doncs bé, aquest llibre va adreçat a aquesta majoria, sovint silenciosa, emprenyada o no, pessimista o optimista, una majoria que no es resigna a que els diferents graus identificació nacional impliquin una divisió interna ni un enfrontament amb espanya, als que pensen que un Estat hi poden conviure diverses nacions, diverses llengües, diverses cultures, als que creuen que les societats són plurals i que la recerca compulsiva d'homogeneïtats nacionals i falses unanimitats és un camí segur al desastre, als convençuts que als problemes complexes els corresponen solucions complexes, aquells que es malfien de les receptes simplistes o màgiques, o de les grans paraules que no se sap què signifiquen.

Tot i que suposo que ningú dels que em coneix se sorprendrà, però he de dir que aquest és un llibre que decebrà els que busquin exabruptes i desqualificacions dels adversaris polítics. No n'hi han. Respecto massa la política, la democràcia i la ciutadania com per equiparar-la a una batalla militar en la que només hi ha lloc per a bons i dolents, amics i enemics, guanyadors i perdedors.

Sempre m'ha agradat molt llegir i tot indica que hem de fer esforços per promoure, d'una banda, la lectura i, d'altra, debats serens i rigorosos. Aquesta és la voluntat d'aquest llibre.

Diu Steiner que l’acte clàssic de la lectura comporta silenci, intimitat, instrucció i concentració. M'encanta pensar que alguns hi posareu, a més, afecte personal.

I per no perdre el fil deixeu-me que digui, per tercer cop, que el PSC té com a projecte desenvolupar plenament l'Estatut que els catalans i les catalanes van votar majoritàriament l'any passat i impulsar l'evolució federal d'Espanya. Estem parlant, lògicament, d'un federalisme adequat a la realitat plurinacional, pluricultural i plurilingüística d'Espanya.

És un projecte realista i ambiciós. Un projecte que uneix, que vol evitar divisions i també enfrontaments estèrils. Un projecte pensat per sumar, per construir, per unir. Un projecte que parteix de la transversalitat del catalanisme i que vol mantenir l'acreditada capacitat del catalanisme de “fabricar catalanistes”, és a dir, d'adreçar-se i seduir a persones no nascudes aquí. Dimensió aquesta crucial si volem garantir la nostra pervivència com a nació. Per a nosaltres no es tracta de radicalitzar els nacionalistes per convertir-los en independentistes, sinó de garantir que el catalanisme sigui el punt de trobada de la immensa majoria dels catalans.

I tot això per què? Per fer de Catalunya un país de primera, una societat pròspera i avançada, lliure, segura, pròspera i solidària. Solidària, no solitària, un país en el que tots podem desenvolupar en plenitud els nostres projectes de vida i intentar ser feliços.

No em discutiran l'ambició del projecte, oi?

Tanquin els ulls un moment i pensin com serà aquest país si d'aquí a tres o quatre anys hem aconseguit participar decisivament en la gestió dels aeroports de Catalunya, se'ns ha transferit la gestió del servei de rodalies, pensin quan ja estiguin en marxa els projectes finançats a partir de l'importantíssim acord sobre infraestructures 34.000 milions d'euros, quan tinguem competències en matèria d'immigració, inspecció de treball, beques de l'educació obligatòria, quan tinguem un nou sistema de finançament que no penalitzi les comunitats més dinàmiques i emprenedores, no creuen que això val la pena?

Qui diu que el PSC no té projecte?

Guardem-nos bé dels que semblen tenir-ho tot tant clar que, cercant la terra promesa, no ens fiquin en un cul de sac. En el que depengui de nosaltres els socialistes catalans, no serà així.

Moltes gràcies.

diumenge, 2 / desembre / 2007

Aniversari, balanç i mani

Començo el diari, tristament, amb la referència a l'atemptat de la banda terrorista eta que ha acabat amb la vida d'un agent de la Guàrdia Civil i ha ferit d'extrema gravetat a un altre membre d'aquest cos de seguretat. No cal dir que aquest vil atemptat sols pot merèixer la condemna unànime i la repulsa de tots els demòcrates, que és una nova ocasió per afirmar que l'únic destí d'eta és la seva derrota i desaparició, que la unitat dels demòcrates és tan necessària com sempre, que les víctimes ens tenen al seu costat i que tots fem pinya amb el govern per acabar amb la xacra de la violència terrorista. Dimarts hi haurà una concentració a Madrid per expressar tots aquests sentiments i totes aquestes conviccions. Us convido a llegir la crònica de Luis Rodríguez Aizpeolea sobre l'atemptat i els seus previsibles efectes.

El segon centre d'interès és la celebració del primer aniversari del govern Montilla. Per commemorar-ho us convido a llegir el balanç que va fer del seu primer any de govern en una conferència pronunciada dilluns passat pel president Montilla al Palau de la Generalitat i la presentació del president en aquest acte realitzada per Lluís Foix. Podeu llegir també l'entrevista del diari AVUI al President Montilla, l'article de Laia Bonet publicat a La Vanguardia, l'article d'Antonio Franco publicat a El Periódico de Catalunya on es compara el discurs de Montilla amb el discurs d'Artur Mas, l'article de David Miró al diari Público on es descriu el “montillisme” com a sinònim de “normalitat”, i una entrevista al President Montilla publicada fa vint dies al setmanari Tiempo. Si voleu aprofundir sobre l'acció d'aquest primer any de govern us podeu descarregar un exhaustiu informe preparat pel Consell Executiu de la Generalitat (3,6 M).

També entrem en el període de fer balanç dels quatre anys del govern socialista a Espanya. A tal efecte podeu llegir la intervenció de José Luis Rodríguez Zapatero en l'acte públic de la seva proclamació com a candidat a la reelecció en els propers comicis a celebrar el 9 de març de 2008 i un balanç d'aquests darrers quatre anys preparat pel Grup de Diputats i Senadors del PSC a les Corts Generals. Podeu llegir també un article de David Taguas sobre el creixement econòmic en aquest període i l'article de Felipe González a El País publicat amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la victòria socialista del 28 d'octubre de 1982.

Aquesta setmana hem conegut la bona notícia de la inadmissió per part del Tribunal Constitucional del maldestre i sectari intent del PP de recusar tres magistrats adduint com a motiu una falsa notícia publicada per El Mundo. Podeu llegir al respecte l'article publicat avui per Javier Pradera a El País.

Sobre la necessitat d'una reacció de l'esquerra espanyola davant l'hegemonia cultural pepera a Madrid podeu llegir l'article de Juan Trías Vejarano publicat a Público. No us hauríeu de perdre tampoc l'article d'Ignacio Escolar, director d'aquest mateix diari, sobre la necessitat de disputar al PP la interpretació de la idea d'Espanya.

Sens dubte, aquesta setmana serà recordada per la celebració a Barcelona d'una gran manifestació en defensa del dret a decidir sobre les infraestructures a Catalunya. Sense entrar en una estèril batalla de xifres (200.000 segons dades oficials i 700.000 segons els organitzadors), és obvi que la manifestació va evidenciar un significatiu estat de malestar entre la ciutadania de Catalunya a causa de la crisi de les infraestructures que travessa el nostre país. Una crisi amb tres causes objectives: massa anys d'insuficient inversió i manteniment, les incidències de les obres de l'Alta Velocitat en l'últim tram de la seva arribada a Barcelona, i la suspensió dels servei de rodalies al llarg de sis setmanes.

És evident que en la manifestació hi han confluït fonamentalment l'expressió de dues grans qüestions: el cabreig pels problemes causats als usuaris de rodalies i la reivindicació sobiranista-autodeterminista dels convocants (la Plataforma pel Dret a Decidir que, recordem-ho, va manifestar-se contrària, per considerar-lo insuficient, al nou Estatut). A la convocatòria s'hi van afegir diversos partits i plataformes ciutadanes però no els sindicats CC.OO. i UGT.

Els socialistes catalans no ens hem adherit a la convocatòria de la manifestació per dos motius fonamentals: el primer, perquè no coincidim amb la reivindicació sobiranista dels convocants i, el segon, perquè considerem incompatible fer-nos responsables davant la ciutadania i, al mateix temps, convocar una manifestació de protesta. Com volem prestigiar la política si ningú no es fa responsable de res i els que tenen responsabilitats de govern convoquen manifestacions com si el problema no tingués res a veure amb ells? Això no vol dir que nosaltres no estiguem també emprenyats a causa de la crisi de les infraestructures. Com va dir el president de la Generalitat, també estem cabrejats, i molt, encara que no ens haguem afegit a aquesta manifestació.

Coherents amb aquest plantejament ahir varem fer públic el comunicat que trobareu tot seguit:

“Refermem el nostre compromís amb el conjunt de la ciutadania de treballar per solucionar els problemes causats per la insuficient dotació d'infraestructures del nostre país i per les incidències causades per l'arribada de l'AVE a la ciutat de Barcelona”

“Subratllem la hipocresia que suposa la presència de CiU en aquesta manifestació”

“Amb motiu de la celebració de la manifestació sobre el dret a decidir sobre les infraestructures, el PSC vol manifestar el següent:

1. Reiterem el nostre profund respecte per les persones que han exercit el seu dret a manifestar-se lliurement.

2. Refermem el nostre compromís amb el conjunt de la ciutadania de treballar per solucionar els problemes causats per la insuficient dotació d'infraestructures del nostre país i per les incidències causades per l'arribada de l'AVE a la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, celebrem l'acord entre els governs de Catalunya i Espanya que suposarà una inversió de 34.000 milions d'euros en set anys i el restabliment, avui mateix, de la normalitat del servei de Rodalies .

3. Afirmem novament el nostre compromís d'assolir l'any 2008 el traspàs de la gestió del servei de Rodalies, així com d'arbitrar la participació de la Generalitat en la decisió, planificació i execució de les grans obres públiques de l'Estat a Catalunya.

4. Subratllem la hipocresia que suposa la presència de CiU en aquesta manifestació, intentant que s'oblidi la seva responsabilitat de govern de 23 anys, el seu suport de 8 anys al govern del PP en el període en què es va aguditzar el dèficit d'infraestructures a Catalunya, i que mai no va demanar ni el traspàs de Rodalies ni va plantejar mai l'exigència que la Generalitat intervingués en la planificació de la gran obra pública de l'Estat a Catalunya”.

Sobre la manifestació i els seus efectes us recomano els articles de Manuela de Madre a Público, Xavier Bru de Sala a La Vanguardia i Soledad Gallego-Díaz a El País.

Per cert, no us hauríeu de perdre l'article d'Iu Forn publicat al diari Avui en el que ironitza sobre el “Dret a decidir pactar amb el PP” defensat per Artur Mas.

Per una reflexió més aprofundida sobre el malestar que provoca el deteriorament dels serveis públics és imprescindible llegir l'article de Joan Subirats publicat a El País i, també, la reivindicació de la “dignitat dels impostos” expressada per Joaquín Estefanía en un article publicat en aquest mateix diari.

Sobre la situació del sistema educatiu recomano llegir l'article de Jordi Nadal a El Periódico de Catalunya i l'entrevista a Ernest Maragall publicada a La Vanguardia. Podeu visitar també la pàgina web de la Generalitat dedicada a la futura Llei d'Educació de Catalunya.

Sobre la polèmica al voltant de les balances fiscals resulta del tot imprescindible llegir l'article de Marta Espasa publicat a El Periódico de Catalunya. Tant la polèmica sobre la publicació de les balances fiscals com sobre el malestar generat per la crisi de les infraestructures a Catalunya ha de servir per subratllar la importància de l'acord Solbes-Castells sobre l'aplicació de la Disposició addicional tercera del nou Estatut que obliga l'Estat a invertir al voltant de 34.000 milions d'euros a Catalunya en els propers set anys, així com, sobretot, la necessitat que el futur model de finançament, que, segons la previsió del nou Estatut caldrà concretar abans de l'agost de l'any vinent, posi remei a la situació actual en que Comunitats Autònomes com Catalunya que fan un notabilíssim esforç solidari vegin com Comunitats que no el fan poden permetre's desenvolupar polítiques socials més ambicioses i tenen nivells d'inversió més alts que nosaltres. Aquest és precisament el sentit del que s'estableix en el punt 5 de l'article 206 del nou Estatut que diu: “L'Estat ha de garantir que l'aplicació dels mecanismes d'anivellament no alteri en cap cas la posició de Catalunya en l'ordenació de rendes per capita entre les comunitats autònomes abans de l'anivellament”.

Pel seu gran interès no us hauríeu de perdre l'entrevista que avui publica el diari El País a Isidre Fainé, President de 'la Caixa'.

També considero molt encertada la reflexió de l'article de Llàtzer Moix publicat avui a La Vanguardia, que, tot i centrar-se en el món de la cultura, es pot aplicar també a molts altres àmbits.

Per analitzar els resultats de la cimera israelo-palestina d'Annapolis, convocada pels Estats Units i amb una important representació de tots els actors internacionals que incideixen en la crisi de l'Orient Mitjà, podeu llegir els articles de Joschka Fischer, Antonio Caño, Mateo Madridejos i Sami Naïr.

Per últim voldria recomanar-vos la lectura d'interessants reflexions sobre problemes de caràcter global en els articles de Joseph Stiglitz (sobre els errors dels organismes econòmics internacionals), de Paul Kennedy (sobre la conveniència del silenci i la discreció en les relacions internacionals) i de Timothy Garton Ash (sobre la relació entre creients i no creients en el segle XXI).

Acabo, anunciant-vos que molt probablement no actualitzaré el meu diari diumenge vinent.



“Perles” del programa Polònia emès el 29 de novembre, resum crític realitzat per Núria Iceta (podeu trobar-les totes aquí)

LES PERLES (per ordre d’aparició)
- Un creatiu publicitari presenta la nova campanya de publicitat del Govern a Montilla: “Això no funciona nen, esto se ha apagado, l’AVE que no arriba, tothom em vacil·la, el Montilla s’ho miraaaa... benvingut a la república bananera de Catalunya”. Al President no li acaba d’agradar “no sé, potser alguna cosa positiva, no?”. El creatiu ve preparat amb una cara B: “La Fira de Frankfurt, mira, la llei de l’habitatge, vale...” És l’spot més breu de la història. No és que s’hagi tallat, és que és així de curt.

- Mas al telèfon amb Maragall amb Pujol de testimoni: “Sí, sí, tohom encantat amb la conferència.” Mas a Piqué: “Sí, gràcies, què vols carnets? Els que vulguis”. Nicolas: “Bon jour, ça va, ça va.”. Angela Merkel: “Guten morgen, tot dabuten.” Fins i tot truca el Ronaldinho: “La casa gran? Sí, t’hi farem un gimnàs i una discoteca.” Richard Nixon: “Yes, I remember you, the Watergate”. Pujol no pot més, s’aixeca i se’n va. Darrere la porta hi ha algú amagat que és qui està fent aquestes trucades entusiastes: el Trias!! Pujol: “Però home, el Nixon és mort, només gent viva!!!”

- Mas parla del dret a decidir. Li pregunten els periodistes: “a decidir què? L’autodeterminació?”. Mas: “No, a decidir que puguem decidir...”. Em sembla que el que no es decideix és ell.

- La nit al dia. Pujol va a la Terribas a presentar el primer volum de les seves memòries. Veiem un flashback dels interrogatoris a la presó. Pujol ja era “genio y figura” i engalta unes lliçons als policies de por... recordeu que ell ho sap TOT de TOTHOM. Extraordinari quan diu mirant a càmera: “I recordeu, catalans són aquells croissants que es fan i es mengen a Catalunya”. Mira que ho fa bé el Latre!!!

EL MILLOR
- Montilla demana a Nadal la persona adequada per controlar les obres de l’AVE. Nadal ha complert i ha fitxat un Director General. Montilla està content: “Espero que sigui una persona seriosa perquè ja portem massa mesos fent el pallasso”. I qui és, nogensmenys, el fitxatge???? El mateix Tortell Poltrona!!! Montilla pregunta: “Vostè té experiència de govern?” Toretell: “Home, és clar, em dic Poltrona” El gag té gràcia, tot i que sigui per fer propaganda del Circ Cric i de la puça Orzowei.

EL PITJOR
- Carod està preparant la llei de cultes i consulta amb un imam i un capellà: Tots dos tindran els seus beneficis, sempre que compleixen alguns requisits d’integració. El capellà pot argumentar que tenen a Torras i Bages i l’imam que el seu nebot és el Barça. Molt bo. Però no és això, Carod vol col·locar un vitrall amb la seva efigie a Santa Maria del Mar com si vos Sant Sebastià travessat per les fletxes i que es proclami que un dels apòstols era independentista. L’imam no ho té millor, estarà obligat a començar les pregàries amb aquest fragment “inèdit” de l’Alcorà: “Alaaah Carod”.

SURREALISTA
- Mani d’argentins.... amb quin objectiu? El lema és llarguíssim i necessitaria uns quants terapeutes per pillar-ho. Només recordo que tenia 5 línies i acabava dient “¡Ahora!”

KA FORT
- El mal gust del Pellicer amb nines inflables, pixarades a plató, etc.

ARXIU HISTÒRIC
- Arriba l’ecografia de Letizia. Abans d’obrir el sobre, tant el príncep com el Rei volen una altra nena per no haver de canviar la Constitució.

LA IMATGE DE LA SETMANA
- El President Montilla fent de mim sense cap gràcia, és clar.

LA PICADA D’ULLET
- En el programa Silenci? entrevisten Ferran Adrià, from L’Hospitalet to the world. Pregunta: “El teu llibre preferit?” Resposta: “El de comptabilitat del Bulli”

LA CANÇÓ [Mariano Melendi]
Acebes i Rajoy a l’avió. Rajoy està cagat, té por a volar [influències de l’accident de l’helicòpter]. Acebes té la solució: “Hazte un Melendi”. Amb uns glopets d’alcohol de la petaca, Rajoy es va transformant en Melendi a mesura que li creixen les grenyes i que l’avió va fent piruetes. Per què? Perquè el comandant és Piqué i els té moltes ganes a aquests dos. Unes quantes vomitades de Rajoy després, aterren i comencen la cançó....

Se acerca la primavera
hermosa ocasión de ganar
y tu con esa borrachera
te pareces un poco a Aznar

Este año le pido al cielo
que no haya conspiración
aunque eso si lo niego
la más mínima mención

Rajoy, caminando por la vida
boicoteando al grupo Prisa
machando a Piqué
sin que nos de la risa
y es que en estas elecciones
ganaremos por cojones
y ya no habrá más bodas
de los maricones

EL DIÀLEG DELS PRESIDENTS PUJOL I MARAGALL
- PM: Catalans, en èpoques com aquesta trobo una mica a faltar l’estar a primera línia de la política. Però ah, ja ho veuen [agh, és el Monegal!], ara estic en un altre nivell, sóc europeista. Per què si estigués aquí me n’aniria a la capital d’Espanya a dir-los 4 de fresques. Aquest [Pujol] i jo en teníem els collons pelats de fer això.
- JP: Què dius? És que quan fan el monòleg canvio de canal, jo.
- PM: Et deia que tu i jo hem fet molts discursos a Madrid.
- JP: S’aixeca esvalotat: “Qui s’han cregut que som nosaltres!”
- PM: El Pujol té un problema. No puc dir el nom de certa ciutat perquè s’excita.
- JP: Doncs no la diguis més!
- PM: El què, Madrid?
- JP: “Qui s’han cregut que som nosaltres!”
- PM: A mi m’agradaria fer com el Montilla que quan va anar allà se’l va veure diferent. Ara ve a les meves, és catalanista i fins i tot sembla independentista. Sembla aquell...
- JP: En Carod?
- PM: “Que cabroooon”
- PM: El tic del Maragall és que no puc dir el nom del Carod...
- PM: “Que cabroooon” Madrid
- JP: “Qui s’han cregut que som nosaltres!” Carod
- PM: “Que cabroooon”
[ad libitum]



ZW núm. 106 Recomanació d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.wikio.es/blogs/top

Wikio és un portal de continguts d’actualitat que cerca en els webs de premsa i en diferents blocs notícies d’interès general que s’actualitzen permanentment. Permet crear les teves pròpies pàgines d’actualitat classificant-les per pestanyes segons la temàtica, publicar articles, fer comentaris, votar, etc. Wikio va llençar fa uns mesos el seu Wikio Top 100 Blocs, un ranking de blocs que s’actualitza a prinicipis de cada mes i que facilita informació sobre quins són els blocs más influents a nivell general i en les diferents categories (Esports, Gastronomia, Cultura, Oci, Política, Literatura, Motor i Tecnologia). A l’apartat “¿Cómo se genera este ranking de Blogs?” trobareu informació detallada.

En el rànquing de la categoria Política hi ha llistats aquests blocs entre les 10 primeres referències: Arsenio Escolar; Iñaki Anasagasti; Cosas de la Diplomacia; Textos de Ortiz; Blog de Marc Vidal; Moscas en la Sopa; el cuaderno de Pepe Blanco; Preferiría no hacerlo; Luis Solana; Desde el exilio. Dintre de Wikio, podem accedir també al Top de discussions (sobre Cultura, Esports, Tecnologia, Política i Altres), on podem seguir l’actualitat sobre un tema determinat a partir de les discussions i comentaris que s’estan produint a la blocosfera.

Per acabar, mostrar-vos una proposta per personalitzar el vostre ordinador: “Boostid”, una coberta adhesiva distribuïda per Toplaptop amb múltiples dissenys i que permet personalitzar el portàtil de forma fàcil i ràpida.

(ZV) Zona Vídeo. Mogulus és una eina que permet la creació del nostre propi canal de televisió en base a vídeos de YouTube, vídeos propis i també intervencions nostres en directe o col·laborativament. Un exemple és CosasdelaDiplomacia.TV, un canal 24 hores, dintre del bloc de Francisco Polo, que ofereix reportatges i informació sobre drets humans i política internacional.