.

TORNAR A L'INICI


 ENTREVISTA PUBLICADA PER LA REVISTA “ÀMBITS DE POLÍTICA I SOCIETAT”, número 14, primavera de 2000.

Miquel Iceta
Portaveu adjunt del G.P. Socialistes-Ciutadans pel canvi

És homosexual. Per aquesta senzilla raó Miquel Icetava ser màxima actualitat tant als mitjans de comunicació comal carrer durant la campanya de les eleccions catalanes d'aquest passatoctubre. No són suficients 20 anys d'activitat política coma regidor de Cornellà, director d'un departament del Gabinet de Presidènciadel govern espanyol o diputat al Parlament espanyol, entre d'altres. Aixòens demostra, un cop més, que queda un llarg camí per recórrerabans d'arribar a la tan desitjada normalització sexual. I, a més,ens deixa el dubte de com reaccionarà el sistema de partits davantaquesta situació o, millor dir, si reaccionarà. 

Àmbits: El fet de declarar la seva homosexualitat al bellmig de la campanya va suposar-li algunes crítiques d'electoralisme.El van acusar d'intentar captar l'anomenat vot rosa. Vostè, en canvi,es va defensar dient que només responia a la petició del grupVota Rosa, de que tots els candidats reconeguessin la seva tendènciasexual. Per què, doncs, va triar aquell moment? No hauria estat mésoportú declarar la seva homosexualitat en un període no electoral,si més no per a evitar les crítiques d'electoralisme i d'intentde captació del "vot rosa"?

Miquel Iceta: El cert és que la campanya VOTA ROSA plantejales seves reivindicacions precisament davant les conteses electorals. Aixòés el que explica el moment que vaig triar per fer la meva declaració.D'altra banda també és cert que no m'imagino fent-la en qualsevolaltre moment, a sant de què? Convocant una roda de premsa ad hoc?Es tractava de cercar el màxim ressò mediàtic i personalmentvaig creure oportú fer-ho mentre encara era diputat al Congrésperquè tingués repercusió a tot Espanya. I conveniafer-ho abans del 2000, no hi havia motiu per esperar més. Séque aquestes explicacions potser no convenceran aquells que des d'altresforces polítiques van criticar un suposat electoralisme. Peròel cert és que ha passat força temps i encara és horaque un altre diputat o diputada faci declaracions semblants. Potser caldràesperar una altra campanya electoral? Ja ho veurem

Àmbits: Quines van ser les reaccions, positives i negatives,que més el van sorprendre?

Miquel Iceta: Em varen sorprendre les reaccions positives d'algunsrepresentants del PP, com el President del Congrés dels Diputats,i també les felicitacions que vaig rebre d'alguns sacerdots. Em varensorprendre les reaccions negatives d'algun conegut escriptor gai.

Àmbits: La notícia del reconeixement públicde la seva sexualitat va ocupar moltes pàgines als mitjans de comunicació.No és frustrant que després de tants anys en la políticahagi estat conegut a tot l'Estat per la simple declaració de la sevahomosexualitat? Creu, doncs, que queda molt camí per a la plena normalització?

Miquel Iceta: És evident que l'enorme impacte mediàticde la meva declaració mostra fins a quin punt estem lluny d'una situacióde plena normalitat. Al mateix temps la general bona acollida que va tenirmostra que estem en bon camí. És cert que he tingut mésressò mediàtic per aquest motiu que no pas en vint ants d'actuaciópolítica com a regidor de Cornellà, com a director d'un departamentdel Gabinet de Presidència del Govern d'Espanya, com a diputat ocom a dirigent del PSC. Ha estat xocant però tanmateix previsible.No em sento frustrat per això. Sols espero haver posat un petit grade sorra en el camí per l'alliberament de les persones. 

Àmbits: No crei que és responsabilitat dels polítics,en gran mesura, que no hi hagi una normalització? Perquè sónels polítics, en definitiva, els que aproven les lleis i els querepresenten públicament el seu electorat.

Miquel Iceta: Sí. Però no ens hem d'enganyar: normalmentels polítics estan molt a l'aguait del que pensa el ciutadàmitjà. Pocs polítics s'atreveixen a anar una mica per davant.Ni en aquest ni en altres temes. És la societat la que marca el camíen moltes d'aquestes qüestions. I, sens dubte, la tenacitat del movimentd'alliberament gai i lesbià.

Àmbits: Creu que els polítics no declaren la sevasexualitat per una qüestió d'electoralisme ­ja que pensenque la ciutadania encara no accepta l'homosexualitat­?

Miquel Iceta: Aquesta pot ser una raó. Però tambéperquè pensen que una declaració així vulnera el seudret a la intimitat. I hi tenen tot el dret. En el meu cas vaig pensar quehi estava obligat, perquè encara hi ha molts homosexuals que pateixendiscriminacions, que corren el risc de ser exclosos i que es veuen obligatsa amagar la seva orientació sexual fins i tot en el seu entorn socialmés pròxim. Com que jo estava en condicions de fer aquestpas em vaig considerar en l'obligació de fer-ho.

Àmbits: S'ha sentit discriminat algun cop durant la sevacarrera pel fet de ser homosexual?

Miquel Iceta: No. En el meu partit la meva homosexualitat eraconeguda de feia molt de temps. Sols un cop un amic em va fer una reflexiódient-me: "Al capdavall tu no fas por perquè tothom sap quetens un sostre". Es referia, és clar, a què les mevesaspiracions havien d'estar limitades per la meva homosexualitat. Encarano crec haver tocat sostre. I per ara no puc queixar-me gens ni mica!

Àmbits: Quines conseqüències creu que ha detenir en un futur pròxim la seva declaració en el sistemade partits espanyol?

Miquel Iceta: Sincerament, no crec que tingui gaire conseqüències.Sols espero que declaracions com la meva facin més fàcil qued'altres puguin fer-les, tant en la política com fora de la política.Del que es tracta és que tothom pugui viure en llibertat la sevasexualitat, i que ningú no hagi de pagar cap peatge per practicaruna sexualitat diferent a la "normal", és a dir, a la practicada,segons diuen les enquestes, per la majoria.

 

DARRERA PUJAR IMPRIMIR AQUESTA PÀGINA

 

t
QUI SÓC
 
DIARI DE MIQUEL ICETA
 
MATERIAL DE CONSULTA
 
ARTICLES
 
PARLAMENT DE CATALUNYA
 
CERCLE XAVIER SOTO
 
ÍTACA, ESPAI PEL DEBAT
 
CONTACTA AMB MI
 
CERCADOR DEL WEB


 
a la xarxa dins el meu web

 
 

 


El web de Miquel Iceta :: www.iceta.org :: Visualització òptima: 800x600 píxels :: Miquel Iceta, 2006